Przepisy Extra

Pełnoziarnisty makaron z boczkiem i warzywami

Składniki:

20 dag makaronu pełnoziarnistego (np. spaghetti)
sól
15 dag fasolki szparagowej (żółtej)
15 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
15 dag cebuli
50 dag cukinii (1 mała młoda)
pieprz czarny
słodka papryka w proszku
oregano
lubczyk (suszony)
majeranek
szczypiorek

Sposób wykonania:

Makaron pełnoziarnisty wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać, pokroić na około 2 cm kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować i odcedzić.

Boczek wędzony pokroić w kostkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię z cebulą. Razem wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli.

Cukinię opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem. Dodać szczyptę soli, pieprzu, razem wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

Następnie przełożyć makaron, fasolkę szparagową, dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, oregano oraz rozgniecionego a palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i przyprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Na koniec całość posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.