Przepisy Extra

Pieczeń wołowa w sosie własnym

Pieczeń wołowa w sosie własnym

Składniki:

1 kg wołowego mięsa
5 łyżek oleju
2 średniej wielkości cebule
5 ząbków czosnku
ostra papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Wołowe mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Cebulę i czosnek obrać, przekroić na połowę, położyć obok mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie mięso obsypać szczyptą ostrej papryki w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Podlać wodą (około 1 szklanki) i dusić do miękkości przez około 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas odwracając mięso. Jeśli woda szybko wyparuje, trzeba ją co jakiś czas uzupełniać. Pod koniec duszenia mięso można pokroić w plasterki i jeszcze chwilę podsmażyć w powstałym sosie.

Wołowinę podawać z kluseczkami lub ziemniaczkami i dużą ilością dobrej surówki. Natomiast całą pieczeń można też ostudzić i kroić w cienkie plasterki, podawać jako zimną płytę lub jako mięso na kanapki, z dodatkiem ogórków kiszonych takie kanapeczki smakują wybornie.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.