Przepisy Extra

Pieczonki w kociołku na ognisku

Pieczonki z ziemniaków, kapusty, buraków, marchewki, cebuli, wędzonego boczku i kiełbaski... To wszystko razem pieczone pod gołym niebem w żeliwnym, czarnym garnku na trzech nóżkach... to smak mojego dzieciństwa! Uwielbiam je :)

Na jesienne obiadki są super. Pamiętam, że po wykopkach taki obiad z kociołka to u nas była tradycja :) Podczas zbierania ziemniaków, obiad sam się zapiekał ;) A dodatkowo do ogniska, do popiołu wrzucało się całe ziemniaczki, które potem smakowały rewelacyjnie - mniam!

Pieczonki w kociołku na ognisku

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag białej kapusty
25 dag cebuli
20 dag marchwi (waga po obraniu)
20 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
10 dag selera (waga po obraniu)
30 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
5 ziarenek ziela angielskiego
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (może być suszona)
lubczyk (może być suszony)
sól (himalajska)
pieprz czarny
10 dag masła
3 łyżki oleju
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Ziemniaki, cebulę, marchew, czerwone buraki i seler obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Ziemniaki, marchewkę i kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę, czerwone buraki, seler i wędzony boczek pokroić w kostkę. Kapustę obrać z wierzchnich liści (3-4 liście odłożyć), a następnie opłukać, osuszyć i poszatkować.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, kapustę, cebulę, marchew, czerwone buraki, seler, kiełbasę i wędzony boczek. Dodać ziarenka ziela angielskiego, szczyptę mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, lubczyku oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem dokładnie wymieszać.

Środek żeliwnego kociołka umyć, osuszyć i posmarować olejem, a następnie przełożyć warzywa. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki masło i liście laurowe. Całość przykryć umytymi i osuszonymi liśćmi z kapusty. Przykryć pokrywką, zakręcić i położyć na ognisko. Zapiekać przez około 50 minut na średnim ogniu, a gdy poczujemy ten cudny zapach pieczonych ziemniaków, to znak, że nasze ziemniaczki są już gotowe :)

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji. Serwować na świeżym powietrzu i w miłym gronie!

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Bardzo pyszne.polecam
Jagoda [2019-08-08 09:15:44]
Co kraj to obyczaj, jak to mówią :) Ja dodaje buraczki, bo fajnie zabarwiają i całość dobrze smakuje, pozdrawiam :)
Dorota [2018-05-23 09:42:13]
u nas nazywamy to danie duszonki.nigdy nie dodawałam czerwonych buraków.wydaje mi się ,ze są one w tym wypadku zbędne
maria [2018-05-23 00:01:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.