smaczny.pl przepisy kulinarne

Pieczonki w kociołku na ognisku

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Dania główne

Pieczonki z ziemniaków, kapusty, buraków, marchewki, cebuli, wędzonego boczku i kiełbaski... To wszystko razem pieczone pod gołym niebem w żeliwnym, czarnym garnku na trzech nóżkach... to smak mojego dzieciństwa! Uwielbiam je :)

Na jesienne obiadki są super. Pamiętam, że po wykopkach taki obiad z kociołka to u nas była tradycja :) Podczas zbierania ziemniaków, obiad sam się zapiekał ;) A dodatkowo do ogniska, do popiołu wrzucało się całe ziemniaczki, które potem smakowały rewelacyjnie - mniam!

Pieczonki w kociołku na ognisku

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag białej kapusty
25 dag cebuli
20 dag marchwi (waga po obraniu)
20 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
10 dag selera (waga po obraniu)
30 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
5 ziarenek ziela angielskiego
kminek (mielony)
natka zielonej pietruszki (może być suszona)
lubczyk (może być suszony)
sól (himalajska)
pieprz czarny
10 dag masła
3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki, cebulę, marchew, czerwone buraki i seler obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Ziemniaki, marchewkę i kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę, czerwone buraki, seler i wędzony boczek pokroić w kostkę. Kapustę obrać z wierzchnich liści (3-4 liście odłożyć), a następnie opłukać, osuszyć i poszatkować.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, kapustę, cebulę, marchew, czerwone buraki, seler, kiełbasę i wędzony boczek. Dodać ziarenka ziela angielskiego, szczyptę mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, lubczyku oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem dokładnie wymieszać.

Środek żeliwnego kociołka umyć, osuszyć i posmarować olejem, a następnie przełożyć warzywa. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki masło i liście laurowe. Całość przykryć umytymi i osuszonymi liśćmi z kapusty. Przykryć pokrywką, zakręcić i położyć na ognisko. Zapiekać przez około 50 minut na średnim ogniu, a gdy poczujemy ten cudny zapach pieczonych ziemniaków, to znak, że nasze ziemniaczki są już gotowe :)

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji. Serwować na świeżym powietrzu i w miłym gronie!

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.