Przepisy Extra

Pieczony kalafior

Uwielbiam kalafiora!! :) A takiego pieczonego jadałam pierwszy raz właśnie i bardzo, ale to bardzo mi zasmakował, dlatego dzielę się przepisem z Wami :)

Przepis na takiego kalafiora jest prosty, a samo wykonanie wręcz błyskawiczne. Później tylko do piekarnika i czekamy, aż się upiecze i pięknie dla nas zarumieni ;)

Potem takiego kalafiora, kroimy i serwujemy do drugiego dania, jako ciepły i dietetyczny dodatek obiadowy. A jeżeli nam zostanie, to możemy kroić go w plasterki i np. kłaść na kanapki - to będzie taki może trochę jak na kanapki nietypowy dodatek warzywny ;) Czytaj więcej

Zachęcam do spróbowania takiej wersji kalafiora, na pewno zasmakuje i Wam!

Smacznego :)

Pieczony kalafior

Składniki:

90 dag kalafiora (1 średni)
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
wędzona papryka w proszku

Sposób wykonania:

Kalafiora obrać ze spodnich liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową, skropić olejem, posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu. Zawinąć w folię, włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie do nagrzanego piekarnika (można go też położyć na zwykłą formę do pieczenia, a to tylko po to, aby kalafiora łatwo i szybko wyciągnąć z pieca, a także po to, żeby się nie poparzyć i żeby kalafior nam się nie rozpadł).

Zapiekać w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Następnie wyciągać i odwinąć z folii. Obsypać szczyptą słodkiej, ostrej oraz wędzonej papryki w proszku i włożyć jeszcze na około 15 minut, aby kalafior ładnie się zarumienił.

Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Można serwować z sosem czosnkowym.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.