Przepisy Extra

Pierniczek Agusi

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka zimnego mleka
2 łyżki dżemu wiśniowego
Dodatkowo:
1 średni słoik dżemu wiśniowego
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
orzechy włoskie

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Do miski wlać olej, wsypać cukier, wbijać po jednym jajku i ucierać masę drewnianą pałką. Dalej ucierając dodawać na przemian sypkie produkty i mleko. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy. Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C.

Piernik ostudzić i wyjąć z tortownicy. Podzielić na trzy części i przełożyć dżemem wiśniowym. Wierzch piernika polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.422222222 stars based on 9 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.