Przepisy Extra

Piernik Krzyśka

Piernik Krzyśka

Składniki:

400 g mąki
250 g cukru
125 g margaryny
2 jajka
4 łyżki powideł
4 łyżki miodu
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody (kopiata)
1 szklanka mleka
bakalie (orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele, daktyle, migdały)
przyprawy do piernika (mix albo goździki, imbir, cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatułowa, kurkuma)

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera. Dodać przesiane kakao, mleko, mąkę wymieszaną z sodą oraz przprawy. Ciągle mieszając, dodać powidła, miód i roztopiony tłuszcz. Na samym końcu dodać bakalie (oprószone mąką).

Ciasto przełożyc do wysmarowanej i wysypanej bułka tartą formy. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto najlepiej polukrować albo oblać polewą, a następnie udekorować orzechami, migdałami i kokosem.

Piec można zarówno w podłużnej formie jak i na płaskiej blasze. W tym drugim przypadku, upieczonego piernika można przekroić i przełozyć powidłami.

Życzę smacznego

Dodane przez w dniu
25 opinii | Wyraź opinię
4.4348581352 stars based on 1727 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Upiecze, powodzenia :)
Dorota [2012-02-10 18:40:01]
Około 1 1/2 szklanki bakalii i około 3 łyżeczki przyprawy (to tak w sumie).
Dorota [2011-12-04 13:54:38]
nie pęknie jak po wylaniu ciasta przejedziesz środkiem nożem maczanym w oleju pozdrawiam
elwi [2010-03-13 21:53:39]
Genialny przepis, zawsze się udaje, nawet w nie całkiem sprawnym piekarniku ;)
Judis [2009-09-10 14:09:53]
proszę podać jaka może być łączna waga tych bakalii i ile dodać przyprawy do piernika?
Kasia O [2009-02-11 13:26:19]
piernik naprawde wysmienity,wilgotny i bardzo pachnacy.plusem jest rowniez proste i szybkie wykonanie.zreszta tak samo szybko znika
betusia [2008-12-14 22:47:45]
To ciasto jest na formę keksową (o wymiarach około 10 na 24 cm). Przyprawy do piernika można dodać 1/2 torebki lub całą. Powodzenia :)
Dorota [2008-12-10 23:36:15]
no fajnie może się odważę i upiekę sama ale niech ktoś mi powie na jak dużą blaszkę to jest ciasto i ile mam dać przypraw do piernika bo w składnikach nie określił się Krzysiek
Nina [2008-12-07 20:37:27]
wczoraj upiekłam piernik, wyszedł wspaniale, ten przepis bez miodu jest na przyprawie do piernika Gellwe, właśnie tej przyprawy użyłam, polecam
babulka [2008-11-23 12:56:54]
gosciu jestes WIELKI!!! moje pierwsze ciasto i wyszlo superancko!!!!dziekuje i pozdrawiam
marysia [2008-10-07 15:48:12]
ja też go piekłam i był zjedzony w mgnieniu oka. POLECAM!!!!!!!!!!!
miłka [2007-12-23 12:34:49]
wspanialy przepis!!!!!!!!!!!!sama pieke 2 blachy w ciagu tygodnia.polecam!!!!!!!!
centa [2007-08-01 21:01:04]
Mi niestety wyszedł zakalec ale to chyba dlatego, ze jestem beztalencie kulinarne i ucierane ciasta nigdy mi nie wychodzą:( Choć mimo wszystko mój mąż go pochłonął w mgnieniu oka:)
Kasia [2007-01-03 18:34:13]
Upiekła go, bardzo dobry. Jeśli ktoś używa "przypraw do piernika GELLWE" zauważył pewnie, że jest to prawie identyczny przepis do tego, który jest na przyprawach :). Polecam dodać tylko 2 łyżki miodu! :)
Kaczuszka [2006-12-30 11:32:51]
ja również wypr.obowałam przepis i w 100% potweirdfzam ze wychodzi kazdemy!!!! ja przełożyłam go czekodzemem łowicza mniam mniam
Ewelina [2006-12-28 22:57:15]
Piernik pyszny, a polany jeszcze mleczna czekolada rewelacyjny.Mi nic nie peka
ala [2006-12-17 10:02:48]
piernik b.smaczny-wspaniały przepis,dziękuje Krzyśku.-
Rysiaa [2006-09-03 23:58:08]
polecam wszystkim amatorom w peczeniu ciasta..piernik pycha i nawet mi wyszedł....:)) robie go na kazde okazje i zawsze schodzi najszybciej
danita16 [2006-08-30 22:32:51]
Ciasto dobre ławte w przygotowaniu
TeTu [2005-12-31 21:55:39]
Piernik bardzo smaczny, szybko został zjedzony. Łatwy w przygotowaniu.
Marzena [2005-03-14 14:33:41]
piernik jest ok.napewno każdemu się uda i będzie smakował
Kasia [2005-03-06 20:13:17]
Zdecydowanie polecam, nawet tata był zachwycony- a to już coś:)
Iwona [2005-02-01 10:23:33]
pirnik jest pyszny =) zrobilam go na świeta i nie pozostał bez komentarza =) cala rodzinka wychodzila z przepisem w reku =) POLECAM!
mikołajowa ;) [2004-12-28 15:10:46]
Piernik jest bardzo latwy w wykonaniu,pyszny.Im dluzej postoi tym lepszy.Jedyny problem to ze peka ale moze moja forma jest za mala?
Danuta [2004-12-05 16:51:21]
Piernik Krzyska jest po prostu wspanialy!!!!
Anna [2004-02-06 20:20:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.