Przepisy Extra

Piernik po amerykańsku

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
4 jajka
2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 kg jabłek
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo olej, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon. Na koniec dodać oprószone mąką i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki i orzechy.

Ciasto wylać do natłuszczonej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 170-180 °C.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
23 opinie | Wyraź opinię
4.363932056 stars based on 2767 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
jest very goood, łatwe i tanie polecaaaaaaaaaaaaaam
Bulinka [2008-12-26 13:46:57]
ciasto bardzo dobre mężowi bardzo smakuje
totenka [2007-12-27 14:57:34]
bardzo smaczny napewno nie raz jeszcze go upieke:)
martyśka [2007-12-19 21:47:20]
Super przepis. Wszyskim smakuje to ciastO!!!
ANDZIA [2007-07-19 07:59:53]
Na początku należy ucierać mikserem, a pod koniec wymieszać np. ręką. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-12 11:14:54]
czy to należy miksować, czy tylko mieszać dłońmi?
ktokolwiek [2007-06-11 18:44:32]
ciasto wyszło dobre,polecam, dodałam trochę mniej mąki, cukru a wiecej kakao. ciasto to wróciło mi wiarę w moje umiejetności, które dawno temu posiadałam a od kilku lat nic mi nie wychodziło w zakresie pieczenia
Elżbieta [2007-04-22 17:34:17]
Ciasto bardzo smaczne-nie wyszedł żaden zakalec-pyszne-dziękuję za przepis.
Madzia [2007-02-05 14:36:03]
super ciasto!wszystim smakowalo, tylko tak jak kolezanka zmniejszylam ilosc cukru i oleju.bylo smaczne i wilgotne a takie lubi moj chlopak.polecam:)
robaczek [2006-12-13 19:38:48]
bardzo smaczny tylko ja zmniejszylam proporcje: 1 szkl oleju i 1 1/2 szkl cukru i wyszedl wysmienity
karolina [2006-12-02 10:44:34]
ciasto bardzo dobre , cała rodzina sie nim zachwyciła
ewa [2006-10-03 19:34:45]
mniami, za pierwszym razem i wypiek doskonały!!!!!! =]]]
Dalidzisko=] [2006-08-24 12:42:21]
pyszny ten placuszek i wcale nie trzeba umiec peic P:)
malenstwo :) [2006-03-21 16:08:44]
Ci którzy nie umieją piec lepiej niech sie wezmą za coś innego Aga
Aga [2006-03-10 18:11:56]
zrobilam wszystko co było trzeba i nie do zjedzenia !!!! :(
ktosik [2006-03-04 15:04:49]
cóż tu dużo mówić jest pyszne.
olena [2006-03-03 18:45:10]
pyszne bardzo pulchne ciasto nie obawiać się zakalca
bożena [2006-02-07 11:48:07]
bardzo dobre godne polecenia
Jola [2006-01-19 21:52:05]
Ja również upiekłam :) Bardzo dobre i łatwo się robi. Wszystko mikserem zabełtałam :)
anka [2005-12-15 13:46:46]
ciasto pycha, wczoraj znalazlam przepis, dzisiaj zrobilam, mniammmmmmmm
mk_____ [2005-12-10 19:22:24]
Piekłam to ciasto mam trochę inny przepis. Zapewniam że żadnego zakalca nie będzie. Pani Kiko ja bardzo dużo korzystam z przepisów Pani Doroty są wspaniałe smaczne i zawsze udane. A na prośbę rodziny i znajomych udostępniam je. Nieraz nie wierzą mi że niektóre osobiście je piekłam tylko że kupiłam. Napewno Pani się nie zawiedzie i serdecznie polecam tę stronę.
Halina z Bydgoszczy ( emerytka) [2005-12-01 01:05:50]
No niewiem, czy z taką ilością oleju nie wyjdzie zakalec?
Kika [2005-11-30 13:57:57]
bardzo smaczny i lekko wilgotny szybki w przygotowaniu mozna polukrowac
ewka [2005-11-27 19:35:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.