Przepisy Extra

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Składniki:

2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1/2 szklanki miodu
1 1/2 łyżki kakao
1/2 kg mąki
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
bakalie
polewa kakaowa
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną. Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać bakalie.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170 °C. Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
54 opinie | Wyraź opinię
4.4061607812 stars based on 1331 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
1 szklanka ma 250 ml, i z takich korzystałam.
Dorota [2012-12-24 09:45:35]
Cieszę się, że piernik się udał i życzę Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-12-24 08:59:37]
Proszę bardzo i trzymam kciuki :)
Dorota [2011-12-23 08:57:18]
Najlepiej naturalny, powodzenia :)
Dorota [2011-12-22 23:10:36]
To super, bardzo się cieszę :) Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-12-21 13:35:37]
To cieszę się bardzo i gratuluję udanych wypieków :)
Dorota [2011-12-18 18:55:00]
Rzeczywiście, piernik jest smaczny :)
Iza [2011-01-04 17:25:57]
Około 1 i 1/2 szklanki bakalii można spokojnie dodać. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-22 22:03:45]
to mój ulubiony przepis! szybki, prost, zawsze się udaje
Magda [2010-12-22 14:43:44]
Proszę mi powiedzieć jaką bezpieczną ilość można dodac tych bakalii, bo nie chcę przedobrzyć.Pozdrawiam.
Kasia O [2010-12-21 13:51:27]
za pierwszym razem wyszedl mi zakalec ale za drugim byl swietny.
k.c.kokoszka [2010-12-03 13:09:27]
może to nie jest prawdziwy piernik, ale bardzo dobry jego brat :) zrobiłam wszystko wg przepisu, natomiast przekroiłam (nitką) ciasto na 3 części i posmarowałam marmoladą, polałam czekoladą mleczną ciemną a na to ślaczek z białej, polecam :)
1986magi [2010-09-19 12:45:26]
Tak, można dodać margarynę.
Dorota [2010-07-15 15:08:56]
można dodać zamiast masła margarynę?
angela{07.06.2010 18:32} [2010-07-07 18:32:04]
Wyszedł zaczepisty i doskonały ^^ Szacun
Lisek&Kiba [2010-04-06 09:57:33]
Świetny ten piernik!-piekłam z podwójnej porcji na dużej blaszce...pyszny...
Ziutka [2010-03-07 16:06:49]
super piernik zajadalismy sie nim wszyscy :))
magda [2010-01-31 17:26:18]
zakalec :( dlaczego?
zaq [2010-01-01 14:59:34]
Zrobiłam piernik na jutro dla rodzinki :) ale już wiem że jest pyszny bo nie mogłam się powstrzymać żeby nie zjeść troche! :) ja polałam białą czekoladą zamiast ciemnej i dodałam żurawinę...pycha :)
Aneta [2009-12-23 15:46:15]
nie rozumie dlaczego konsystencja tego piernika wyszła bardzo gęsta i ciężka tak, że było problemem przełożyć ją do blaszki nie wspominając o przelaniu. Wyszedł zakalec :(( Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakaleć :((
Ladybird76 [2009-12-23 11:25:09]
zrobiłam ten piernik dokładnie według przepisu, tylko blaszki uzylam troche innej, bo o takich wymiarach nie mialam....ale wyszedl przepyszny!!!! dziekuje za przepis ;)))
.... [2008-12-28 12:39:42]
Być może za duża temperatura piekarnika była ustawiona.
Dorota [2008-12-24 14:42:52]
a mi sie piekl 20 minut i juz si eprzypalal... o co chodzi?
ewi [2008-12-24 01:03:13]
Wlasnie upieklam ten piernik, wygląda super i pachnie:-) Smaczny i bardzo prosty. Dziekuję autorce za przepis.
santia [2008-12-23 16:39:58]
nie dodalam calej maki, bo ciasto bylo bardzo geste.Wlasnie wsadzilam do pieca, zobaczymy co wyjdzie.
Ewa [2008-12-23 05:12:21]
Na dużą tradycyjną formę (25 na 36 cm) proponuję podwoić składniki. Taki ostudzony pienik można też przekroić i posmarować ulubionym dżemem. Smacznego ;)
Dorota [2008-11-19 15:03:46]
witam! a jakie proporcje na dużą blaszke? bo takiej małej to nie bardzo mi sie opłaca robić :-) nawet bym nie spróbowała :-)
MagdaSzumeluk [2008-11-19 13:43:50]
To można nie dodawać bakalii. Powodzenia ;)
Dorota [2008-11-19 00:13:44]
HEEJ...MAM PYTANIE..BARDZO SPODOBAL MI SIE TEN PRZPIS, AKOMENTARZE BARDZO POZYTYWNE. JEST TYLKO JEDEN MALY PROBLEM. JA I MOJA RODZINA NIE LUBIMY BAKLI...MOZNA ICH NIE DODAC??
MMMMM [2008-11-18 18:30:46]
wspaniały przepis!! nie miałam miodu, więc dodałam dżem wiśniowy domowej roboty, piernik - palce lizać! następnym razem zrobię z miodem.
dodotka [2008-03-30 20:47:15]
WSPANIAŁY PRZEPIS, wyśmienity i prosty, można dodać więcej kakao, bakalii i wszystko zmieszać mikserem- też wyjdzie znakomicie. Wszystkim uda sie go zrobić. robert
pajakbielsko [2008-03-21 10:32:41]
polecam ten piernik.Zawsze się udaje,łatwy i szybki,na prawdę warto zrobić,jest pyszny!
monika [2008-03-15 14:23:07]
piernik rewelacyjny taki tradycyjny i pycha wszystkim smakował
ewelinka [2007-12-24 10:53:07]
swietny piernik, szybko sie robi i jest bardzo smaczny, polecam niezdecydowanym:)dziekuje za przepis..
eve [2007-12-23 18:03:57]
pyyyyyyyyychhhhha!!!!!!!!!11111
Paulinka [2007-12-21 13:47:30]
kurde, mi wyszedł taki mały gnio, wcale nie urusł, ale i tak był dobry
mgd_85 [2007-05-05 10:05:04]
Proszę się nie bać - piernik do formy keksowej o wymiarach ok. 11 na 40 cm na pewno się zmieści - w takiej formie piekłam właśnie ten piernik co jest na zdjęciu powyżej. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-04-12 15:58:34]
Smakowicie wyglada tylko zastanawiam sie czy aby napewno zmiesci sie do formy keksowej bo to przeciez az 0,5kg maki
kucharka [2007-03-17 10:08:56]
Pyszny i szybki w wykonaniu
Joanka [2007-01-12 18:00:59]
Chciałam bardzo podziękowac autorce przepisu na to ciasteczko, pierniczek jest wyśmienity, łatwy w przygotowaniu i przepyszny.Polecam :))
ladesire [2006-12-23 23:03:34]
Kochani, tani, szybki, łatwy, sama przyjemność. Ale rzeczywiście nie jest bardzo ciemny, ja dodałam do niego bakalii, moze dlatego musiałam troche dluzej piec, jak wystygł polalam go lukrem
dorotalub [2006-12-23 19:08:13]
bardzo smaczny piernik -nawet moj syn go jadl, a jego trudno przekonac do innego ciasta niz jablecznik
A. karabin [2006-12-21 17:55:56]
dzięki za odpowiedź! upiekłam - wyszedł rewelacyjny (narazie z wyglądu, bo podam go jednak dopiero na świąteczny stół czyli...za x dni! ;) ) Wszystkim Forumowiczankom i Forumowiczom - zdrowych i smacznych świąt Bożego Narodzenia!
kuchcik [2006-12-19 20:55:44]
Ten piernik zaraz po upieczeniu jest miękki i można go podać od razu. Smacznego ;)
Dorota [2006-12-18 17:36:27]
czy ten piernik podaje się od razu czy też należy odczekać x dni?
kuchcik [2006-12-18 09:45:37]
Kasia spróbuj :) Dasz rade :) Przepis jest wyjątkowo prosty. Ja niedawno robiłem piernik do ktorego trzeba bylo ucierac karmel z miodem, zółtkami i cukrem.... to była dopiero męka... ale nawet moja babcia przyznała, że lepszego nie jadła, wzięła odemnie przepis i upiekła :) Piernik znikł jednego wieczora :) Paaaa :)
Martin [2006-12-16 09:41:49]
smakowicie wyglada na stronie ale piec nie umiem
kasia [2006-11-23 10:47:42]
jestem ciastkarzem wypróbowałam wiele przepisów ale jest super
iwa [2006-10-03 11:47:13]
nawet mi wyszedł bardzo smaczny chociaż nie umiem piec :P
martyna [2005-12-27 14:38:36]
jest super! Najlepszy jaki jadłem!!!
andre [2005-12-23 17:02:50]
Jest super! Tylko mi nie wyszedł taki ciemny pomimo ze dosypałam półtpra łyżki kakao. Dlaczego?
Beata [2005-04-10 10:09:11]
Jest doskonaly !!! palce lizac !
Beata [2005-03-08 20:10:52]
Ten piernik jest bardzo dobry i nawet smakuje moim dzieciom i mężowi jest przepyszny.
Rodzinka [2005-01-23 14:47:09]
Jest O.K
woo [2003-12-18 18:11:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.