Przepisy Extra

Piernik z kefirem i bakaliami

Składniki:

Piernikowe ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao do ciast
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
sól
½ szklanki cukru
4 łyżki miodu
200 ml kefiru
20 dag powideł śliwkowych
3 łyżki oleju (np. kokosowego)
5 dag rodzynek
5 dag żurawiny
5 dag moreli
5 dag orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
10 dag masła
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao do ciast
3 łyżki cukru
5 dag gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
świąteczne gwiazdki

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną (łyżkę mąki odłożyć do bakalii) wymieszać z przyprawą do piernika, kakao do ciast i sodą oczyszczoną. Suszone morele i orzechy włoskie pokroić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masę będzie puszysta. Później wsypać mąkę pszenną z dodatkami, dodać miód, kefir, powidła śliwkowe i olej kokosowy (wcześniej należy go lekko podgrzać, aby był płynny). Całość delikatnie zmiksować. Na koniec dodać bakalie (oprószone 1 łyżką mąki pszennej) i ponownie razem wymieszać.

Gotowe ciasto piernikowe z bakaliami przełożyć do podłużnej formy keksowej o wymiarach 26 na 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Do rondelka przełożyć masło. Dodać mleko, kakao do ciast i cukier. Całość razem podgrzewać, a gdy masa się połączy zdjąć z ognia. Do gorącej masy dodać kostki czekolady i razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać piernik i udekorować gwiazdkami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1936507936 stars based on 63 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.