Przepisy Extra

Pierogi litewskie

Inspiracją do wykonania tego dania był dla mnie przepis Doruni z naszego forum. Pierogi wszyły bardzo smaczne. Z tego przepisu wychodzi ich dużo około 110 sztuk, więc jest co dobrego zjeść. Trochę pracy przy nich jest, ale potem mamy obiad na dwa, trzy dni :) (i gotowanie z głowy ;)).

Pierogi te mają ciekawe połączenie składników i stąd ciekawy smak, a co ważne smakowały nawet dzieciom! (a im trudno przecież dogodzić z obiadem ;)) Te pierożki są idealne na każdy obiad (a zwłaszcza świetne na piątkowy obiad, gdy nam się już pomysły wyczerpią). Są także wspaniałym daniem na Wigilię - możemy nimi powiększyć naszą listę wigilijnych potraw - smacznego!

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki wody (wrzącej)
Farsz:
20 dag kaszy jęczmiennej (pęczak)
30 dag twarogu (półtłustego)
25 dag cebuli
3 łyżki oleju
1 dag suszonych grzybów
1 łyżka natki pietruszki
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
wędzona słonina

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i zrobić dołek. Wbić jajka i dodać olej. Mieszając ciasto drewnianą łyżką dolewać wrzącą wodę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć pokrywką, aby nie wysychało.

Kaszę pęczak opłukać i ugotować w osolonej wodzie (na sypko). Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Suszone grzyby (zamoczyć na noc) ugotować (wcześniej), pokroić i dodać do cebulki. Wymieszać i razem chwilkę smażyć. Następnie przełożyć kaszę pęczak i twaróg. Dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (dużo). Na koniec całość razem dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Następnie wycinać szklanką krążki, na środek krążka kłaść łyżeczką farsz, złożyć na pół i sklejać brzegi. Do wrzącej osolonej wody wrzucać partiami pierogi, gdy wypłyną pogotować jeszcze przez około 2 minuty i wyciągać łyżką cedzakową.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i stopić. Gorące pierogi rozłożyć na talerzach i polać tłuszczem ze skwarkami (lub zrumienioną na oleju cebulką).

Z podanych składników wyjdzie około 110 pysznych pierogów litewskich.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Też ciekawy skład farszu - godny wypróbowania, dziękuję :)
Dorota [2017-01-03 10:58:13]
pierogów z pęczkiem muszę spróbować, ale robiłam pierogi a kaszą gryczaną , twarogiem i ogórkiem kiszonym, pyszne.
Zosia [2016-12-30 12:27:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.