Przepisy Extra

Pierogi z jagodami w śmietankowej polewie

Pierogi to popularne i często podawane w polskich domach danie. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że to pyszna potrawa, a farsz do nich może stanowić wiele różnego rodzaju produktów np. ser, warzywa (np. ziemniaki, szpinak), a także mięso i... tutaj fajne jest to, że każdy z tych produktów znajduje swoich amatorów.

Jak widać możliwości jest wiele... i jak to mówią: ile osób - tyle smaków ;)

Jednak chyba najczęściej serwowane są pierogi na słodko. Takie pierogi szczególnie lubią dzieci, ale i dorośli również zajadają się nimi. Ich farsz wykonuje się z różnych owoców np. jabłka, gruszki i chyba najpopularniejsze to pierogi z truskawkami.

My proponujemy bardzo dobre w smaku pierogi nadziewane pełnymi słońca jagodami. Czarne jagody to leśne owoce sezonowe. Ich połączenie z ciastem na pierogi daje oryginalny smak i zapach leśnych owoców... mniam! To smak naszego dzieciństwa :) Czytaj więcej

My nasze owocowe pierogi serwujemy ze śmietanką i cukrem, ale można podawać je też z roztopionym masełkiem i ze zrumienioną na złoto, chrupiącą bułką tartą - pycha :)

Pierogi z jagodami wyglądają kusząco i są wyjątkowo apetyczne, dlatego gdy tylko rozpocznie się sezon jagodowy, warto skusić się na małą porcje domowych pierogów z jagodami... a jeśli mamy trochę wolnego czasu to można się wybrać do lasu pełnego jagód... tak dla relaksu ;)

Takie słodkie pierożki to świetna propozycja obiadowa na gorące i upalne lato. To fajny pomysł na wakacyjny obiad. Pierożki serwowane na świeżym powietrzu smakują wyjątkowo! Cała rodzinka się nimi zajada, nawet dzieciaki proszą o dokładkę - sprawdzone ;)

Do przygotowania pierogów z owocami można użyć również owoców mrożonych - ale to taka zimowa wersja, i... wspomnienie lata.

Życzymy słodkiej produkcji i smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
¾ szklanki przegotowanej zimnej wody
Jagodowe nadzienie:
50 dag jagód
6 łyżek cukru
6 łyżek bułki tartej
Dodatkowo:
ok. 1 łyżka mąki tortowej do posypania
śmietana 18%
cukier

Sposób wykonania:

Do mąki tortowej dodać jajko, olej wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną zimną wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na około 2 godziny do lodówki.

Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta położyć około 1 łyżeczkę jagód. Pierogi skleić palcami.

Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je śmietaną i posypać cukrem.

Podawać na ciepło.

Z podanych składników wyjdzie około 75 pierogów z jagodami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.3777777776 stars based on 18 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dokładnie, tyle ich wychodzi. Oczywiście to zależy, jak rozwałkuje się ciasto. U mnie wyszło właśnie 75 sztuk. Proszę spróbować je zrobić i dokładnie policzyć - czekam na komentarz :)
Dorota [2016-07-14 17:09:24]
Głupoty-z 3 szklanek mąki -tyle pierogow?
to ja [2016-07-13 23:39:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.