Przepisy Extra

Pierogi z szynką

Składniki:

Ciasto:
ok. 25 dag mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżki oleju
wrząca woda
Farsz:
15 dag szynki (dobrej)
15 dag mielonki
Dodatkowo:
10 dag wędzonej słoniny
25 dag czerwonej cebuli

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać jajko, olej i wrzącą wodę (tyle, aby ciasto się połączyło). Razem wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).

Szynkę i mielonkę pokroić w małą kosteczkę i razem wymieszać.

Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta położyć łyżeczką farsz i skleić palcami. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 2 minuty.

Wędzoną słoninę pokroić w małą kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie i razem smażyć.

Po ugotowaniu pierogi wyłożyć na talerze i polać zrumienioną cebulką ze słoninką. Podawać na ciepło.

Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk pierogów z szynką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dzięki za skorzystanie z przepisu, i cieszę się, że pierogi smakowały :) Można je też zrobić, przy okazji tzn. robimy inne pierogi - braknie nam farszu, a zostanie jeszcze ciasto - wtedy kroimy szynkę i już są inne pierogi ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-08 12:02:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.