Przepisy Extra

Placek makowo-biszkoptowy

Składniki:

Ciasto makowe:
30 dag maku
20 dag cukru
4 jajka
3 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
aromat migdałowy
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
aromat migdałowy
Masa orzechowa:
10 dag startych orzechów włoskich
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
biała polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, odcedzić i zemleć 2-3 razy. Żółtka ubić z cukrem, dodać mak, bułkę tartą i pianę ubitą z białek, wymieszać delikatnie. Dodać bakalie. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać masę makową i upiec na złoty kolor. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Lekko ciepłe ciasto wyjąć z formy. Formę posmarować tłuszczem i w tej samej upiec biszkopt.

Białka ubić dodać cukier i żółtka, dalej ubijając dodać mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić, a następnie nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem migdałowym.

Dwie szklanki mleka zagotować. Starte orzechy wymieszać z budyniem w proszku, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i ½ szklanki mleka, a następnie wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę dodając budyń.

Na biszkopt wyłożyć krem, a na niego ciasto makowe, lekko docisnąć. Wierzch ciasta udekorować białą polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.4893682588598 stars based on 1298 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
takie sobie
marta [2009-11-07 14:20:09]
TO CIEKAWE CZY CIASTO MAKOWE SIĘ NIE ROZWALI PRZY WYKŁADANIU NA MASĘ
KASIA [2005-11-30 01:37:30]
mniam, mniam
Mika [2005-05-27 15:51:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.