Przepisy Extra

Placek z dynią i orzechami

Dynia to niezwykle uniwersalna jarzyna. Można ją jeść na surowo, ale chyba lepiej smakuje gotowana, pieczona albo duszona.

Dodawana jest do leczo, do zup, zwłaszcza kremowych. Ale to nie wszystko! Napoje z dyni - nalewki, wina i kompoty. Dżemy. Dynia może samodzielnie stanowić dania, ale można ją łączyć z innymi warzywami i owocami. Dynia coraz częściej występuje w przepisach na wypieki cukiernicze.

Przepis na ciasto z dynią, to jeden z przykładów jej zastosowania w cukiernictwie. Dynia, jako warzywo niskokaloryczne, o dużej zawartości minerałów i witamin, wspomagająca odchudzanie sprawia, że placek z dynią daje możliwość zjedzenia od czasu do czasu czegoś słodkiego ludziom, którzy muszą uważać na zawartość swojej diety.

Ale w tym cieście znajdziemy jeszcze jeden zdrowy i lubiany składnik. To włoskie orzechy, które zawierają między innymi, cenne kwasy omega - 3 oraz białka. Czytaj więcej

Jak widać ciasta nie muszą być tuczące. Wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie polecamy wypróbowanie tego przepisu na ciasto z dynią i orzechami włoskimi.

To ciasto jest idealne na ciepłe, jesienne dni. Jest smaczne, aromatyczne i ma bardzo przyjemny kolor :)

Przepis nie jest skomplikowany, jest szybki w wykonaniu, a składniki potrzebne do jego wykonania są tanie... zatem do dzieła!

Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polane jest smaczną polewą czekoladową i posypane kolorowymi cukierkami. Można posypać je też kolorowymi, kandyzowanymi owocami, zrumienionymi wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub ziarnami słonecznika.

Smacznego.

Składniki:

Ciasto:
40 dag dyni (waga po obraniu)
10 gram imbiru (korzeń)
10 dag orzechów włoskich (1 szklanka obranych)
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
1/2 szklanki oleju
Polewa:
4 łyżki wody
1 łyżka mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao do ciast
2 łyżki kawy zbożowej Inka
2 łyżki masła
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Dynię obrać oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Korzeń imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Imbir dodać do dyni i razem wymieszać. Orzechy włoskie pokroić. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

Do masy jajecznej dodać dynię, orzechy włoskie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą kurkumy, olej oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Całość razem wymieszać i wylać do dużej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Do rondelka wlać wodę i mleko. Dodać cukier, kakao do ciast i kawę zbożową. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać. Lekko ostudzić i gotową polewą polać ostudzone ciasto. Posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.8666666664 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo i również pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-27 15:34:55]
Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.
Małgorzata.P. [2012-11-24 06:27:05]
Co to jest ekstrakt waniliowy można się przekonać klikając jego nazwę w składnikach. Natomiast można go zastąpić olejkiem waniliowym.
Dorota [2012-11-08 08:32:08]
Witam , ma pytanie , ekstrakt waniliowy to chodzi o olejek waniliowy?
Małgorzata.P. [2012-11-08 05:03:32]
A może ciasto było włożone do nienagrzanego piekarnika? Podczas pieczenia nie wolno też otwierać drzwiczek, i czy odpowiednia temperatura pieczenia była? Ja go piekłam z tych podanych składników i na takiej dużej blaszce (co widać na zdjęciu), pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-05 17:23:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.