smaczny.pl przepisy kulinarne

Placki z dyni i cukinii

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.789473684 stars based on 19 reviews Dania główne

Jeśli nie macie pomysłu na obiad... to polecam Wam prosty i łatwy przepis na przepyszne placuszki :) Mniam - z dyni i cukinii :)

Są idealne na każdy dzień tygodnia, pasują zawsze na każdą okazję i wszystkim smakują. To fajne danie na "piątkowe gotowania". Super sprawdza się też jako obiad na weekend, kiedy to przy garach nie trzeba długo stać... a coś fajnego i dobrego się zje ;)

Te placki tarte można serwować na różne sposoby: z cukrem, z ketchupem, ze śmietaną, z sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym, a nawet z gulaszem... jak widać możliwości jest tutaj wiele :) Jeden przepis, a obiadów kilkanaście, i to każdy inny, a jaki dobry? ;) Czytaj więcej

Te jesienne placuszki nie tylko ładnie wyglądają, ale i dobrze smakują! Zawierają bogatą barwę przypraw, która czyni je wyjątkowymi i bardzo smacznymi...

Warto się skusić i przetestować! Czekam na opinię :)

Smacznego :)

Składniki:

75 dag dyni (waga po obraniu)
75 dag cukinii (waga po obraniu)
20 dag cebuli
1 szklanka mąki pszennej
curry
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
pieprz czosnkowy

Sposób wykonania:

Dynię i cukinię obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Następnie razem z dynią i cukinią zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej mechanicznie).

Do miski ze startymi warzywami dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, surowe jajka oraz szczyptę curry, gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku, pieprzu cayenne, pieprzu czosnkowego i soli.

Całość razem dokładnie wymieszać i kłaść łyżką warzywny farsz na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (około 1 ½ łyżki na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Podawać na gorąco lub na zimno (jak zostaną ;)) same lub ze śmietaną, ketchupem bądź z cukrem.

Z podanych składników wyjdzie około 40 przepysznych placków.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.