Przepisy Extra

Podgrzybki w zalewie octowej

Składniki:

ok. 1,50 kg grzybów leśnych (np. podgrzybków)
Zalewa octowa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
Do obgotowania grzybów:
1 litr wody
1/3 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Do każdego słoika:
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko jałowca
2 ziarenka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
3-4 plasterki marchewki

Sposób wykonania:

Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, a następnie dodać cukier, sól i razem wymieszać. Grzyby leśne oczyścić, opłukać i wrzucić do garnka. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować 2 minuty i odcedzić. Jeśli na grzybach będzie piana to przelać sitko z grzybami przegotowaną wodą z czajnika i ostudzić.

Do wyparzonych i suchych słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca oraz gorczycę, plasterki czosnku i marchewki. Następnie przełożyć grzybki i zalać zalewą octową. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 4 słoiki po 500 ml pysznych podgrzybków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
15 odsłon dziennie
1 opinia | Wyraź opinię
4.2648648648 stars based on 111 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
ta ..,,wersja" grzybków jest dla młodych, dla starszych proponuję 3,5-4 szkl.wody na 1 szkl. octu.Grzybki odgotowuję,odcedzam,wrzucam do gotującej się zalewy jak zaczną ponownie wrzeć,zmniejszam płomień,nakładam do słoików i...NIE PASTERYZUJĘ ! (mogą stać latami)..Tak samo robię ze wszystkiego rodzaju sałatkami,gotuję w zalewie,jak są odpowiednio miękkie-DO SŁOIKÓW!-zakręcam i..MA BYĆ!!
JAGNA [2017-12-15 07:00:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.