Polędwicę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w 1 ½ cm plastry. Lekko rozgnieść palcami oprószyć solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć krążki polędwicy i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 250 ml wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. W rondelku rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zrumienić. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek, szczyptę przyprawy do gyrosa, kminku i majeranku. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę zielonej pietruszki, opłukać, osuszyć i pokroić.
Na krążki polędwicy wyłożyć cebulkę, potem żółty ser, a na koniec natkę zielonej pietruszki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić jeszcze razem przez około 3 minutki.
Podawać z ryżem (np. brązowym) i kiszonymi ogórkami lub czerwonymi buraczkami.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.