Przepisy Extra

Polewa czekoladowa

Składniki:

1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%

Sposób wykonania:

Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać.

Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

Lekko ostudzoną polewą czekoladową można polać babkę, piernik, ciasto, ciastka, lody, budyń, galaretkę, owoce i różne inne desery.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.7 stars based on 8 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To cieszę się, że się udała. Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
Dorota [2012-12-28 13:11:34]
Polewa wyszła pięknie. Dziękuję :)
Ania [2012-12-28 10:31:35]
Dzięki :) też tak uważam i często korzystam z tego przepisu, bo sprawdza się ona na każdym cieście. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-17 11:51:06]
Polewa super-polecam
Marta [2012-05-17 11:45:45]
Ta polewa szybko zastyga, przy krojeniu ciasta jest elastyczna, nie kruszy się, nie klei się do noża przy krojeniu ciasta, no i fajnie się rozprowadza. I do tego wszystkiego jest lśniąca - warto ją wypróbować :)
Dorota [2011-12-08 10:48:04]
Czy po zastygnięciu jest ona twarda i czy się nie klei , pozdrawiam
DANA09 [2011-12-07 20:09:01]
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest taka jak w cukierni, ale jest inna niż wszystkie domowe polewy. Jest lśniąca, nie kruszy się i nie przykleja jak się kroi ciasto, proszę spróbować. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-18 09:54:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.