Przepisy Extra

Pomarańczowiec

Składniki:

Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 3 pomarańczy
Krem:
sok z 3 pomarańczy
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
15 dag gorzkiej czekolady
około 7 łyżek mleka
płatki migdałowe

Sposób wykonania:

Do mąki dodać miękką margarynę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy (należy je wcześniej umyć i osuszyć). Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Do ½ litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z 3 pomarańczy wycisnąć sok i rozmieszać w nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki.

Czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Gorącą czekoladą polać wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
58 opinii | Wyraź opinię
4.2312036216 stars based on 37329 reviews Ciasta i słodkości

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7826 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasto smakowało :) Tak, pracy trochę przy nim jest, ale jak widać warto. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-30 14:38:48]
ten placek jest przepyszny i prosty do zrobienia.robiłam go juz kilka razy:)
moniczka 19 [2010-01-25 12:12:12]
Ciasto pyszne, polecam jeść go dopiero drugiego dnia
Agusia21 [2009-12-30 13:32:08]
bardzo dobry przepis ;) ciasto wyszło pyszne, jedno z moich najlepszych ;] krem jest boski, gościom bardzo smakowało dziękuję za przepis
Ewa [2009-07-28 11:36:03]
Dziękuję. Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało ;) Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznych wypieków ;)
Dorota [2009-02-16 20:38:26]
Robiłam wszystko wg przepisu - ciasto przepyszne, na pewno jeszcze wiele razy u nas zagości. Dziękuję Dorotko za super przepisy :)
Ania [2009-02-14 17:29:25]
Smaczne ciasto, nie takie \"oklepane\", mi bardziej smakowało kiedy zrobiłam zwykłą polewę (bardziej słodką) a nie z ciemnej czekolady. Polecam spróbować!
ewa [2008-09-05 17:30:12]
zeby placki sie nie kruszyly wystarczy upiec zwykly biszkopt i go przekroic masa rzeczywiscie jest inna ale za to mniej kaloryczna to chyba pierwsza masa do ktorej nie potrzeba zadnego tluszczu!
kuchareczka [2008-06-06 10:29:10]
Ciasto takie sobie,zadna rewelacja,za bardzo nie ma sie czym zachwycac...jadlam lepsze
ilona [2008-04-10 22:45:23]
ciasto jest bombowe. mam 17 lat i wychodzi mi swietnie. niewiem jak panna ponizej zrobila ten "krem" ze jej nie wyszlo.
ola [2008-02-06 17:05:39]
Ciasto jeszcze ujdzie ale ta masa to jakaś pomyłka,co z tego ze to wszystko razem wygląda nieźle ale smak i konsystencja masy okropna,może gdyby ta masę utrzeć jeszcze z masłem i dać więcej cukru to jeszcze coś by z tego było.Z masą w tym wydaniu to jest mdły zakalec
bernadettt [2008-01-16 10:55:53]
witajcie robilam te ciasto i jest moim zdaniem dobre ale nie najlepsze polecam jesc je po 2 dniach,w 1 dzien jest zbyt kruche,cisto odchodzi od kremu.ale pozniej to smakuje jak delicje.pozdrawiam
kasia [2007-12-16 13:44:22]
pycha pycha !:)
usiora [2007-12-13 15:11:25]
1/2 szklanki cukru, pisze to w składnikach kremu. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-12-04 18:22:09]
PRZEPRASZAM MAM PYTANIE IL SIE DODAJE CUKRU DO TEJ 1/2 litra wody?tam niepisze i niewiem.prosze o szybka odpowiedz!
Kasia [2007-12-04 13:05:37]
Raczej nic nie da się zrobić z tymi kruchymi plackami, ale one są kruche tylko po upieczeniu, potem jak się przełoży je gorącym kremem, to po pewnym czasie zmiękną. Do masy można sprobować dodać zamiast kisielu - budyń. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-07 13:54:02]
ciach super,pycha polecam
lorcia [2007-10-09 21:08:35]
Co zrobic zeby ciasto po upieczeniu sie tak niekruszylo?I co dodac zeby ta masa byla bardziej kremowa a nie kislowata?Musze zapytac bo pieke rzadko.Dziekuje.
Jola [2007-09-30 21:16:39]
Ciasto bardzo dobre. Napewno zagości u mnie jeszcze nie raz.
bozena1 [2007-08-04 20:50:46]
Ja używałam kisielu o smaku pomarańczowym WINIARY, ale można też o innym smaku, np. morelowym lub cytrynowym. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-08-04 16:41:02]
pracuje w zakładzie gdzie produkuje się kisiele, ale o takim smaku nie słyszałam, może wy mi pomożecie gdzie mogę go kupić,albo jakim mogę go zastąpić, odpiszcie jak wy te ciasto zrobiliście
niunia [2007-08-03 21:55:03]
Upiekłam je. Jest pyszne. Musiałam porozdawac przepis.
Ewa [2007-06-25 11:37:00]
pycha,palce lizać, mniam
bida [2007-05-20 18:14:47]
nmmmmmm pycha !! kruche ciasto lepiej zrobić dzień wcześniej :) nawet polewa wyszła pycha ! : P a zawsze robiła się taka twarda zakalcowata ! :D miooodzio ;d polecam
usiora [2007-04-08 17:42:01]
Przyznam, że bardzo oryginalne ciasto. Już zrobiłam :) Jednak jeszcze nie próbowałam w całości, dziś Wielki Piatek, to dlatego. Ciasto wyszło bardzo fajnie. Krem jest natomiast nietypowy, troszkę inny ale spodobał mi się od razu :) Z tym, że ja upiekłam 2 ciasta na większych blaszkach i krem jest tylko na jednym pięterku. Co do robienia kremu...nie mam samego soku, przepuściłam trochę miąższu... zobaczymy co wyjdzie. Gdy spróbuję na pewno dam znać cyz mi posmakowało:) Dzięki za przepis. Pozdrawiam!
Tinu$ka [2007-04-06 22:47:21]
moje ciasto wlasnie stygnie. dziekuje za przepis:) i POLECAM!
Natka [2007-03-31 16:00:50]
Ciasto naprawde pyszne! jak je upiekłam w sobote to nawet nie wiem jak się to stało, ale na niedziele do kawy nic nie zostało! więc następnym razem upiekę 2! ja do kremu zamiast wody dodałam 2 szkl. soku 100% z kartonu i oczywiście jeszcze sok wyciśnięty z pomarańczy. a kisiel miałam brzoskwiniowy bo pomarańczowego nigdzie nie mogłam dostać. Wyszło super . POLECAM!!!
karina.m [2007-03-20 12:17:52]
Ciasto jest rewelacyjne :) Polecam każdemu. Mniami :) Pozdrawiam
Pam2002 [2007-03-12 20:33:18]
Rewelacja, przepyszne. Piekłam już go 3 razy. W każdym przypadku - udane. Robił wrażenie na gościach. Ostatnio nie miałam kisielu pomarańczowego, wykorzystałam więc ananasowy. PYCHOTKA! Tylko, ze wtedy smakował bardziej jak "ananasowiec". Dzięki!
Aleksa [2007-03-08 10:23:13]
Super ciacho normalnie bomba
Aga [2007-02-17 14:58:23]
Aby krem się nie rozjeżdżał dodałam o jedną łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.Ciasto po upieczeniu bardzo kruche ale po przełożeniu kremem wszystko wyszło ok.
aij [2007-02-13 22:43:55]
Bardzo dobre ciacho. Nic się nie kruszyło i nie rozjeżdżało, placki mięciutkie. Pod polewę dałam jeszcze krem budyniowy, a do ciasta starłam tylko jedną dużą pomarańczę. Samo ciasto przed pieczeniem włożyłam na godzinkę do lodówki.I tak sobie myślę, że następnym razem krem zrobię tylko na soku pomarańczowym, nie na wodzie, ciasto będzie jeszcze bardziej pomarańczowe.
yasmina [2007-02-11 12:35:53]
ciasto na 100% pycha błagam o jeszcze więcej takich przepisów na tak pyszne ciasta
bacha [2007-02-10 12:52:55]
Odradzam szczerze dodawania do ciasta otartej z pomarańczy skórki. Razem z nią ścieramy również sztuczne nawozy i konserwanty...
Manuela [2007-02-09 18:59:34]
ciasto bardzo dobre.Inne niż te tradycyjne. Trochę się kruszy.
Marzenna [2007-02-06 17:24:46]
a ja tym kremem (jeszcze ciepłym) przełożyłam placki biszkoptowe; ciasto wyszło super mięciutkie i pyszyste. pozdrawiam:)
smerfi [2007-01-31 15:44:18]
Ciasto super,super smak.Ja na wierzch tego ciasta położyłam krem karpatka i dopiero polałam polewą jest jeszcze pyszniejsze.
iwona w [2007-01-25 11:22:06]
Ostatnio zrobilam i bylo dobre, ale krem nie trzymal, ciasto sie rozjezdzalo troche. Nastepnym razem dodam jednak zelatyny
Donia [2007-01-24 11:26:20]
placek wszystkim smakował; niektórym przypominał delicje pomarańczowe; polecam
bozbar [2007-01-20 14:32:24]
Ciasto pycha!!! Piekłam razem z moją trzyletnią córką - super zabawa! Potem razem wcianałyśmy. Smakuje "bardzo pomarańczowo". Można dodać trochę mniej skórki pomarańczowej - będzie delikatniejsze. Co prawda trochę się kruszy, ale masa + polewa super wszystko "posklejały".
Ania [2007-01-17 18:22:28]
Piekłam to ciasto ale zamiast kisielu ugotowałam budyń śmietankowy na mleku i rozpuściłam w nim 1/2 koski masła.Wszystkim smakowało.
grafi [2007-01-16 17:29:18]
bardzo fajny przepis zwłaszcza że uwielbiam pomarańcze naprawde super
gosposia [2007-01-10 10:45:10]
Ciasto takie sobie ,a nawet nie ciekawe ale jak ktoś lubi mdłe ciasta to smacznego krem do bani i nie slodki .Prawda placki pachną wspaniale ,ale to wszystko zrobilam na święta i więcej nie zrobię.
Renia [2007-01-06 01:48:17]
ciasto jest super , takie inne
Ewa [2007-01-04 21:49:42]
Ja zrobiłam na b. dużą blachę, więc tylko raz udało mi się przełożyć masą:)). Ciasto b. fajne, smakowało zwłaszcza moim córeczkom, które bardzo "ciastowe" nie są. Przepis dołączyłam do książki z moimi ulubionymi przepisami
Ewónia [2007-01-03 18:15:40]
Upiekłam ciasto na święta-spodziwałam się czegoś innego.Ciasto robi sporo bałaganu bo moje sie okropnie kruszyło i wprawiało w zakłopotanie gości.Poza tym jest suche dość-choc przyznam że orginalne-ale nikt nie siegał juz po,drugi kawałek
lipko [2006-12-28 20:45:01]
Piekłam na święta jest pyszny.Zrobiłam jak na zdjęciu.Dzięki
kaśka [2006-12-27 18:41:58]
Bardzo smaczne.. dziękuije za przepis właśnie czegoś takiego szikałam :-)
Mariza [2006-12-23 17:11:33]
Ciasto dobre,choć nie rewelacja. Krem mniej kaloryczny od innych, co jest dużym atutem dla osób będących na diecie. Dziękuję za przepis. Renata
renigliwice [2006-12-22 16:31:36]
Hmm... z budyniem jeszcze nie robiłam, ale w tej sytuacji myślę, że można by spróbować zastąpić kisiel budyniem, bo w końcu 3/4 zawartości tych produktów to skrobia ziemniaczana. Mam nadzieje, że ciasto wyjdzie dobre. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-20 15:50:11]
Czy kisiel mozna zastapic budyniem ,bo tu gdzie mieszkam,kisieli nie ma?
alponik [2006-12-20 10:07:39]
Bardzo efektowne ciasto,i kiuszące i na prawde zbudziło we mnie zinteresowanie aby go podać na stół świąteczny.Coś nowego już doczekać sie nie moge!! zaskocze swoją kochana teściową!!
maldzina [2006-12-15 22:48:03]
Ja też myślę ,że jego smak jest inny i cieszę się że mogłam się tym przepisem podzielić z wami .
apsik [2006-12-14 20:15:33]
Jest inne niz wszystkie i to jego głowny atut,a przy tym dobre.Dziekuje
teresa Kaminska [2006-12-14 12:47:22]
Myślę, że można sok z 3 pomarańczy zastąpić sokiem z kartonu. Potrzebna jest 1 szklanka soku. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-13 17:52:06]
Mam pytanie, czy zamiast soku z 3 pomarańczy można to zastąpić sokiem z kartonu i jaka jest ilość tego soku w szklance. Będę wdzięczna za informacje, bo szczególnie przepis na krem brzmi ciekawie;)
JustynaZ [2006-12-13 17:42:03]
Ciasto naprawdę pyszne, i inne niż wszystkie, ma ciekawy krem. Podczas pieczenia Pomarańczowa pachnie pomarańczami w całym domu. Nic dodać, nic ująć - po prostu pyszne. Dziękuje za przepis i pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-12 17:57:43]
Bardzo dziękuję za umieszczenie mojego przepisu tutaj, ślicznie wygląda ,jestem ciekawa jak smakował.
apsik [2006-12-12 17:07:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.