Przepisy Extra

Potrawka z indyka, cukinii i ziemniaków

Składniki:

50 dag udźca z indyka (waga bez kości)
3 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
curry
imbir
sól
pieprz czarny
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
1 kg cukinii
rozmaryn
lubczyk
majeranek
pieprz kolorowy
ok. 2 łyżki mąki pszennej
natka zielonej pietruszki (świeża)

Sposób wykonania:

Udziec z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, curry, imbiru, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odłożyć na około 2-3 godziny do lodówki lub na całą noc.

Następnie położyć na małym ogniu i zrumienić. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i smażyć razem przez około 10 minut na małym ogniu.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Cukinię opłukać i pokroić w dużą kostkę (nie obierając ze skórki), dodać do cebuli, wymieszać i jeszcze minutkę razem smażyć. Następnie przełożyć do ziemniaków z mięsem, wlać około ¾ szklani wody, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu. Mąkę pszenną wymieszać w małej ilości wody, wlać do mięsa z warzywami, wymieszać i zagotować.

Zdjąć z ognia, dodać szczyptę rozmarynu, rozkruszonego w palcach lubczyku, majeranku, kolorowego pieprzu i ewentualnie przyprawić do smaku jeszcze solą. Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Na koniec wymieszać, przełożyć do miseczek i posypać natką zielonej pietruszki.

Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.