Przepisy Extra

Potrawka ziemniaczana z fasolką szparagową i jarmużem

Taka ziemniaczana potrawka to nowe, pomysłowe i smaczne danie z młodymi warzywami lata. Jest to danie sycące, pożywne i zdrowe :)

W jednym garnku, a właściwie w rondlu znajdziemy ziemniaczki, cebulę, żółtą fasolkę szparagową, pomidora, jarmuż, do smaku dobrą kiełbaskę, aromatyczną wędzoną słoninę i bogactwo przypraw... Jak widać, ma ona w sobie dużo zdrowych dodatków, które warto jeść zwłaszcza, gdy jest ich sezon, czyli latem ;)

Z jej przygotowaniem nie ma dużo roboty. Można powiedzieć, że jest dość łatwa w przygotowaniu i tania. Do tego wychodzi jej dużo - pełny średniej wielkości rondel - to obiad dla dużej rodziny, a dla małej to obiad na dwa dni - jupi! Wtedy na drugi dzień nie trzeba gotować, ale mamy co jeść ;) Takie obiady są fajne! Czytaj więcej

To danie to coś dobrego dla miłośników ziemniaków i zdrowych, lekkich warzyw. To coś innego co można wyczarować z ziemniaków, nie tylko frytki, kluski, placki i tradycyjne ziemniaki...

Taka ziemniaczana potrawka fajnie sprawdza się latem, bo to taka odmiana chłodnych i słodkich obiadowych propozycji na lato... tutaj można zjeść coś konkretniejszego :) A jeśli jest nam gorąco, to można popijać sobie maślankę lub kefir...

Smacznego :)

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
4 łyżki oleju
sól
pieprz kolorowy
15 dag cebuli
25 dag fasolki szparagowej (żółtej)
20 dag pomidorów (1 duży)
15 dag kiełbasy
5 dag wędzonej słoniny
10 dag jarmużu
½ szklanki wody
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
rozmaryn
majeranek
1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do rondla wlać 3 łyżki oleju, rozgrzać i przełożyć ziemniaki. Dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do ziemniaków razem z 1 łyżką oleju, wymieszać, smażyć jeszcze razem przez około 5 minut i zdjąć z ognia.

Z fasolki szparagowej odciąć końce, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w 2-3 cm kawałki i dodać do ziemniaków. Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i dodać do ziemniaków.

Kiełbasę (jeśli się da, to obrać ze skórki) i wędzoną słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i zrumienić. Jarmuż opłukać, odciąć twarde łodygi, pokroić i dodać do kiełbasy ze słoniną. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę, razem wymieszać i całość wlać do ziemniaków. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu i rozgniecionego w palcach majeranku. Całą potrawkę razem wymieszać i na jej górze położyć listek laurowy. Rondel przykryć pokrywką i położyć na małym ogniu. Potrawkę ziemniaczaną zapiekać przez około 30 minut.

Gotową i smaczną potrawkę podawać na gorąco. Można serwować do niej ogórki małosolne.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.7 stars based on 8 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.