smaczny.pl przepisy kulinarne

Pożywna i rozgrzewająca zupa

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.5 stars based on 18 reviews Zupy

Bardzo smaczna, zdrowa, pożywna, syta, rozgrzewająca i szybka zupka do zrobienia. To zupka krem z cebuli, pora, ziemniaków, dyni, imbiru, czosnku + ugotowana czerwona soczewica. Zupka do przygotowania w jedyne 30 minut :) Ma same plusy - nic tylko ją zrobić i jeść na zdrowie! Smacznego i zdrowego obiadku :)

Składniki:

5 dag cebuli
5 dag pora
2 łyżki masła
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
50 dag dyni (waga po obraniu)
1 dag imbiru (korzeń)
3 ząbki czosnku
10 dag czerwonej soczewicy (½ szklanki)
1 łyżka śmietanki 30%
ostra papryka w proszku
kurkuma
przyprawa w płynie Maggi
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z porem pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, przełożyć cebulę z porem i zeszklić. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z ziemniakami, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Imbir obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Całość zalać 750 ml wody, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Od tego momentu gotować zupę jeszcze przez 1 minutę i zdjąć z ognia.

Czerwoną soczewicę opłukać i przełożyć do garnka. Zalać 1 szklanką wody, i gdy się zagotuje gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Z zupy wyjąć liść laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec przełożyć do zupy ugotowaną czerwoną soczewicę. Dodać śmietankę, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, majeranku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.