Przepisy Extra

Pożywna i rozgrzewająca zupa

Składniki:

5 dag cebuli
5 dag pora
2 łyżki masła
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
50 dag dyni (waga po obraniu)
1 dag imbiru (korzeń)
3 ząbki czosnku
10 dag czerwonej soczewicy (½ szklanki)
1 liść laurowy
1 łyżka śmietanki 30%
ostra papryka w proszku
kurkuma
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z porem pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, przełożyć cebulę z porem i zeszklić. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z ziemniakami, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Imbir obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Całość zalać 750 ml wody, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Od tego momentu gotować zupę jeszcze przez 1 minutę i zdjąć z ognia.

Czerwoną soczewicę opłukać i przełożyć do garnka. Zalać 1 szklanką wody, i gdy się zagotuje gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Z zupy wyjąć liść laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec przełożyć do zupy ugotowaną czerwoną soczewicę. Dodać śmietankę, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, majeranku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.