Przepisy Extra

Proste jagodowe ciasto na kruchym spodzie

Jeśli przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego to polecam przepyszne, słodkie kruche ciasto z dodatkiem owoców - u mnie mrożone jagody z własnego zbioru - jeszcze się dochowały ;)

Przed podaniem posypujemy je słodkim cukrem pudrem - mmm... całość po prostu rozpływa się w ustach!

To bardzo łatwe i proste do zrobienia ciasto - do popołudniowej herbatki czy kawusi idealne. I co ważne uda się każdemu :)

Ciasto pięknie prezentuje się na stole, ma takie ładne kolorowe - jagodowe warstwy :) Jest idealne jako ciasto na niedzielę, ale też śmiało można podać je na urodzinowy, czy imieninowy stół. Czytaj więcej

W sezonie letnim świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzu, a dodatkowo udekorowane zielonymi listkami - np. mięty lub melisy - wygląda obłędnie!

Ten jagodowiec na kruchym cieście można piec praktycznie przez cały rok - bo w sezonie, gdy są jagody - ze świeżymi owocami, a poza sezonem - z mrożonymi - w tym celu warto sobie zamrozić kilka woreczków z jagodami np. po 10 dag - bo taka niewielka ilość do ciasta zupełnie nam wystarczy :)

Zachęcam do wypieku - może już w najbliższy weekend ktoś się skusi? ;)

Życzę powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
5 żółtek
Dodatkowo:
5 łyżek dżemu z jagód
Piana z białek:
5 białek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
Na górę:
10 dag jagód (mogą być mrożone)
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i żółtka. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i schłodzić w lodówce.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ¾ kruchego ciasta, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż piana będzie szklista. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować.

Na podpieczone kruche ciasto rozsmarować dżem z jagód, a na nim rozłożyć pianę z białek. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (¼). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Przed podaniem na stół kruchą jagodową pychotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Robie takie ciacho ale zamiast m.ziemn.dodaje kisiel,wsniowy,pziomkowy, malinowy, pianka jest fajna-rozowa
Kstr.NY. [2016-04-19 02:50:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.