smaczny.pl przepisy kulinarne

Przekładaniec budyniowy

Dodane przez w dniu
50 opinii | Wyraź opinię
4.4582089552 stars based on 1876 reviews Ciasta i słodkości
Przekładaniec budyniowy

Składniki:

2 szklanki mąki
16 dag masła
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
Masa serowa:
60 dag serka waniliowego (4 opakowania po 15 g)
2 łyżki kakao
2 budynie czekoladowe
Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
2 łyżki kakao
1-1,5 łyżki gorącego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
Do dekoracji:
10 dag winogron

Sposób wykonania:

Masło, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.

Budynie śmietankowe ugotować wg przepisu na opakowaniu i gorące wylać na surowe ciasto.

Jajka ubić, dodać serki i budynie czekoladowe w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę budyniową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.

Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder wymieszany z kakao i wlać gorące mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać ostudzone ciasto i udekorować połówkami winogron.

Cukier puder wymieszać z wodą mikserem. Powstałym lukrem polać wierzch ciasta w tzw. esy - floresy.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7730 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-07-13 13:40:05]
Można i tak spróbować :)
Dorota [2011-07-11 11:08:43]
Pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
angel [2008-05-01 17:38:46]
Nie, nie trzeba ucierać na parze - bo to jest masa na ciasto, która potem się piecze. Powodzenia ;)
Dorota [2008-02-14 17:41:50]
czy jajka z masłem uciera się na parze ?
m [2008-02-14 15:31:11]
ciasto w miare dobre dlugo sie go robi.po oieczeniu odechciewa sie jeść ale mąż i dzieci zadowolone
karola lublin [2007-01-12 13:38:03]
mmmmmmmmmmmm pycha
kasiulek [2006-12-10 16:25:08]
najpyszniejsze ciacho jakie jadłam!!!!!!!!!!!!
Justyna [2006-12-03 12:33:21]
ciasto calkiem dobre ale nie ma sie czym zachwycac.. kazdy zjadl po kawalku i jakos wiecej nikt nie chcial.. tylko moj brat pol blachy wciagnal ;)
ania21 [2006-12-02 10:35:17]
Tak, czekoladowe budynie dodawane do serków mają być w proszku, nie należy ich gotować. Taki jest przepis. Gotowany budyń jest już w masie budyniowej.
Dorota [2006-10-19 18:41:22]
czy te budynie czekoladowe dodawane do do serka maja być w proszku .A nie lepiej by było gdyby były ugotowane.
Alicja [2006-10-19 13:25:18]
Moje uwagi po upieczeniu.W masie budyniowej chyba nie powinno znaleźc sie kakao, bo po upieczeniu ta warstwa z serkami jest bardzo gęsta, zbita i prawie nie czuć serków.A co do ciasta-musze powiedzieć,że wyszło super-nie kruszy sie, jest pulchne i bardzo smaczne.Biorąc poduwage całośc to nie polecam...chyba,że zmodyfikuje sie tę warstwę z serkami.
Hania [2006-10-12 09:08:20]
porażka!!! zawsze mi ciasta wychodzą, to niestety nie wyszło.
alibaba [2006-10-07 15:34:13]
Ja upiekłam biszkop ciemny,skropiłam nieco ponczem na to wyłałam budyń i mase z serkami i do pieca na 20 min.Ciacho wyszło super...
lena [2006-09-09 19:27:52]
Ciasto bardzo smaczne!! Bardzo ładnie wyglądają te winogrona. POprostu super!!!
Monika [2006-08-23 16:27:25]
Do utartego masła z cukrem należy dodawać po jednym jajku, i nadal ucierać (masa nie powinna się zważyć) lub można dodać tylko żółtka, a z białek ubić pianę, i dodać na koniec - delikatnie wymieszać, i ciasto na blaszkę ;)
Dorota [2006-06-13 19:30:13]
upikłam ciasto.Moja rodzina stwierdziła, Ze ciacho jest niezłe.
Wera [2006-06-11 17:11:54]
dopiero go upiekłam jest jeszcze ciepły faktycznie ciasto dosyc gęste ale serki można dosłodzic.mam pytanie ;gdy dodaje do ucieranego masła całe jajka to masa się waży??
Wera. [2006-06-10 15:55:28]
ciasto mało słodkie a spód bardzo się kruszył nie polecam go piec przepis do kitu!!!!!!!!
dorotka [2006-02-05 21:47:14]
Pyszne ciasto polecam a i łatwe w wykonaniu
Mgr Bożena Szafarczyk(nauczyciel [2006-01-21 13:03:08]
Pyszne ciasto polecam a i łatwe w wykonaniu
Mgr Bożena Szafarczyk(nauczyciel przedmiotów gastronomicznych) [2006-01-21 13:03:08]
amciu amciu ciacho.Tylko dużo roboty.
kucharze [2005-12-10 19:05:12]
Fajowe ciacho, ale troche duzo roboty!
Martynka 13(lat) [2005-05-08 19:41:06]
Pyszne!!spód idealny,piekłam dokładnie wg przepisu.ciasto znikneło w mgnieniu oka:)dziekuje za przepis!!!
Wika [2005-04-06 19:24:42]
ciasto super smakowało wszystkim i wcale spód nie był bardzo kruchy robilam ściśle wgdlug przepisu tylko dodalam więcej cukru i pieklam 65min.Naprawdę dobre polecam
Malgosia [2005-03-31 21:29:45]
Witam, skorzystałam z wielu przepisów p. Doroty, wszystkie mi smakowały i udawały się. Niestety przekładaniec budyniowy jest najgorszym przepisem, jaki wypróbowałam. Jak dla mnie ciasto jest niesmaczne, na mało słodkie. Ale będę nadal próbować różnych przepisów.
Wida [2005-03-29 22:07:31]
nikt nie dał rady na to kruszące sie ciasto?.....szkoda, bo ogólnie by mogło być
ellllla [2005-03-26 16:18:35]
cisto bardzo dobre!! chociaz spód faktycznie kruchy i jakby suchy?? poza tym reszta wysmienita,a polewe robiłam wg przepisu Beti i wyszła extra!!! nie jest trudne!! Kompletnie sie nie znam na robieniu ciast, musiałam wiec zapytac jak utrzeć te jajak z masłem, bo zrobiły sie grudki?? w opisie powinno pisać, ze na parze... dla mnie takie oczywiste sprawy niestety nie są oczywiste,ale ogólnie przepis dobry i ciasto też, pozrdrawiam,pa!!!
Mary [2005-03-12 08:18:45]
na zdjęciu wygląda pięknie, szkoda tylko, że tak nie smakuje, te serki to chyba jakieś nieporozumienie, jednym słowem - niesmaczne
kasia [2005-03-11 10:12:53]
Ciasto dobre, ale za mało słodkie-następnym razem dodam więcej cukru
magda [2005-03-05 10:36:40]
ciasto szybko się robi,ale piec trzeba napewno dłużej niż 40 minut,ja trzymałam w piekarniku 50 a i tak spód był jeszcze mało wypieczony mimo to ciasto smakowało nawet najbardziej wybrednym osobom w rodzinie,troszke zmieniłam przepis i zamiast budyni czekoladowych dałam o smaku tofi
Kasia [2005-03-01 21:25:28]
A pro pos polewy. Sprawdzony od lat przepis: 1/4 kostki "Palmy" rozetrzec na zimno, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao. Razem rozetrzeć na jednolitą masę i lekko podgrzać, do rozpuszcznia polewy. Nie dopuścić do zagotowania. Przestudzic i wylać na ciasto. Jest naprawde dobra. Ważne, żeby to była "Palma a nie inna margaryna.
Beti [2005-02-27 12:26:03]
40 minut pieczenia to za mało aby ciasto było dobrze wypieczone.
Alicja [2005-02-16 16:21:22]
Ciasto nawet smaczne, ale chyba coś mi nie wyszło- spód ciasta był bardzo suchy i się mocno kruszył.Ponadto w trakcie pieczenia na wierzchniej warstwie powstawały duże bomble(później opadły, ale ciasto i tak było nierówne).Piekłam to ciacho równa godzinę bo po 40 minutach jak wbijałam patyk to wyciągałam go całego obklejonego ciastem. Mimo wszystko bardzo chciałabym wiedziec CO ZROBIĆ BY TEN SPÓD BYŁ MIĘKSZY I SIĘ TAK NIE KRUSZYŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Pozdrawiam
Ania [2005-02-07 16:09:30]
ciacho pycha!!! Polewę robiłam sama.
Romka [2005-02-01 09:53:53]
Polewa nie zawsze wychodzi, zależy to od margaryny. przekonałam się osobiście. Zauważyłam że nie raz w margarynie jest za duża zawartość oleju, i to jest właśnie ta przyczyna nieudanej polewy. Halina.
Halina [2005-01-18 17:37:36]
Ciasto naprawde smaczne.POLECAM!!!!
OLA [2004-12-11 21:10:58]
Ciasto wyśmienite !!! upiekłam je na imieniny babci i wszystkim bardzo smakowało !!!!
Beata-pl [2004-11-22 12:19:49]
upiekłam to ciasto, ale mówiąc szczerze nie jestem zachwycona ponieważ piekło się ponad godzinę. Ciasto się bardzo kruszy nie wiem czy to tak miałao być?????
mniam [2004-11-09 09:49:44]
a masło jakie do ciasta roślinne? a do serków po co jeszcze dodawac kakao sam bydyn nie wystarczy? a jeżeli ktoś ma budyń bez cukru to chyba trzeba dodać trochę cukru do serków?
Ewuś [2004-10-24 09:15:39]
Ciasto dobre, nie jest za słodkie, lekkie, dobrze 'wchodzi"!Jeżeli chodzi o polewę to dałam gotowca. Pozdrawiam autorkę.
ania-b [2004-10-18 21:45:05]
Polewa faktycznie na budyniu się rozlewa,może uzyć gotowej?A to ciasto ma być takie bardzo gęste czy może coś źle zrobiłam(stawała łycha na baczność).Ogólnie może być.
grazia5 [2004-09-06 09:03:35]
Podobnie jak poprzedniczki polewę traktuję jako zupełne nieporozumienie,ogólnie bardzo przeciętne ciasto, na zdjęciu wyglądało bardziej zachęcająco.
Julia26 [2004-09-04 15:57:36]
A ja bym sie nie zgodzila! Polewa jest naprawde bardzo smaczna- lepsza niz ze sklepu, naprawde! Taka pyszna, slodziutka - paluszki lizac :) A ciasto zachwala cala moja rodzina!! :)
Ona99 [2004-07-20 12:11:46]
bardzo dobre mniam mniam. Ale ta polewa to pomylka lepiej zrobcie inna olbo kupcie gotowa ye sklepu
Kinga [2004-07-19 17:12:35]
Budynie należy wylać gorące na surowe ciasto, a następnie należy przygotowywać kolejną masę i wyłożyć ją na lekko przestudzoną "warstwę budyniową". Ciasto należy upiec w prostokątnej formie. Tradycyjne prostokątne formy mają wymiary: szerokość ok. 25 cm, a dłogość ok. 36cm.
Dorota [2004-07-03 08:45:04]
Bardzo dobre ciasto! Bardzo proste w wykonaniu. Tylko zamiast winogron dałam truskawki.
gabrysia [2004-06-29 19:16:26]
Ciasto pyszne, ale polewa mi nie wyszła (tłuszcz oddzielił się od reszty składników, mimo iż ściśle przestrzegałam receptury). Następnym razem użyję gotowej ze sklepu ;)
jaga75 [2004-06-22 07:33:57]
a te budynie na ciasto wylać gorące
nikokla [2004-06-15 15:26:00]
ale jaką wielkość ma mieć ta blacha????????
kasia3 [2004-05-01 12:27:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.