Przepisy Extra

Przekładaniec jagodowy z białą puszystą masą i galaretką

Przedstawiam Wam słodkie, puszyste i mocno owocowe ciasto o pięknym filetowym kolorze :)

Biała, słodka, śmietankowa masa przekładana jest jasnym biszkoptem nasączonym orzeźwiającym ponczem oraz soczystymi, małymi, niebieskimi kuleczkami - czyli jagódkami... Całość zalana jest galaretką o ciekawej nazwie - a mianowicie - szafirowej, która ma również nietypowy jak na galaretkę kolor - bo taki ciemny niebieski. Czytaj więcej

To ciacho jest dosyć proste i szybkie do przygotowania. Prezentuje się cudnie i dlatego znika błyskawicznie.

Nadaje się na każdą okazję, latem śmiało może być podawane jako wakacyjny torcik dla "lipcowego solenizanta lub solenizantki" ;)

Smacznego!

Przekładaniec jagodowy z białą puszystą masą i galaretką

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
sól
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki herbaty
2 łyżki soku z cytryny
Biała puszysta masa:
½ litra śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
30 dag serka homogenizowanego waniliowego (2 małe kubki)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 ½ łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Dodatkowo:
40 dag jagód
1 galaretka szafirowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i razem delikatnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę.

Herbatę (może być słodka) wymieszać z sokiem z cytryny, i nasz poncz jest już gotowy.

Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy, jogurt grecki, serki waniliowe i całość razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.

Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osuszyć na sitku (ewentualnie na ręczniku papierowym).

Galaretkę szafirową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć ¾ białej puszystej masy i rozłożyć połowę jagód. Następnie przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem, wyłożyć pozostałą białą puszystą masę, wylać tężejącą galaretkę szafirową i rozsypać pozostałe jagody.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki do stężenia i schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4193548384 stars based on 31 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.