Przepisy Extra

Przekładaniec piernikowo-serowy w kokosie

Składniki:

Ciasto piernikowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao do ciast
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki w proszku
10 dag masła
2 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
Masa serowa:
1 szklanka mleka
10 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 kg białego sera (zmielonego)
4 jajka
skórka z otartej cytryny
aromat arakowy
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa z żelatyną:
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka kakao do ciast
2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
5 dag masła
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
4 dag wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, kakao do ciast, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, jajka, miód, śmietanę i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części (w tym celu ciasto najlepiej zważyć, u mnie ważyło 1050 gram i podzieliłam to na 3, co daje mi wagę jednej kuli 350 gram, tym sposobem mamy podzielone ciasto na równe części).

Każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe 2 placki i ostudzić (Uwaga! po ostudzeniu placki robią się twarde i takie mają być).

Do garnka wlać ½ szklanki mleka, przełożyć masło i wsypać cukier. Całość wymieszać, roztopić i zagotować. Zmielony ser przełożyć do miski, dodać surowe jajka, otartą skórkę z cytryny i kilka kropli aromatu arakowego. Zmiksować mikserem, a następnie przełożyć do gotującego się mleka, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku (½ szklanki) rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Dokładnie razem wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować razem 2 minuty.

Gorącą masą serową przełożyć ostudzone placki piernikowe i lekko docisnąć.

Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, śmietanę, kakao do ciast i kawę zbożową Inka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać, aby masło się roztopiło i składniki połączyły. Do gorącej wody wsypać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać do polewy, ponownie rozmieszać i gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi, zrobić ukosem paski (połowę wiórek kokosowych wcześniej zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić).

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Gratuluję udanego wypieku - mam nadzieję, że Wam smakował! Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku :)
Dorota [2016-01-04 09:27:37]
Dziękuję :) A te przyprawy dla innego, niepowtarzalnego smaku ciasta, pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 21:44:37]
Właśnie zaczynam działać w kuchni, świetny zapach unosi się po całym mieszkaniu. Czuć już przyprawę do piernika, czyli Święta tuż, tuż :)
monika4 [2012-12-18 13:47:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.