Przepisy Extra

Przekładany wafel czyli Pishinger

Przekładany wafel czyli Pishinger

Składniki:

Paczka wafli
20 dag masła
2-3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
kilka łyżeczek kakao (opcjonalnie)
2 łyżki spirytusu
starte orzechy
wiórki kokosowe
czekolada.

Sposób wykonania:

Jajka z cukrem ubijam na parze. W ducy (glinianej misie) "kręcę" masło (margarynę). Do utartego tłuszczu, dodaję po trosze wystudzonej masy jajowo-cukrowej. Następnie mleko w proszku. Nie należy zapomnieć o odrobinie alkoholu - kilka łyżek spirytusu masie na pewno nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie uczyni ją lepszą i co ważne trwalszą. Jak wszystko wymieszamy, to smarujemy wafelki.

Do masy można dodać kakao (ja dodaję dopiero po posmarowaniu części wafli - mam kolorowego "przekładańca"), pomiędzy wafle można też zetrzeć trochę orzechów, kokosa czy czekolady.

Gotowego "wafloka" należy położyć w chłodnym miejscu i przycisnąć (najlepiej położyć na nim deseczkę z garnkiem lub czymś innym).

Smacznego.

Dodane przez w dniu
21 opinii | Wyraź opinię
4.4567188788 stars based on 2426 reviews Desery i lody
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
A mnie ciekawi czy na przykład takie wafle jak Grześki są robione tą samą metodą? Bo jak sama podjęłam się próby zrobienia wafli to wyszło słabo, a w sumie bardzo lubię grześki i chciałam coś takiego podobnego w smaku zrobić, da się?
kuchareczka [2010-04-27 11:21:56]
one sa pyszne zawsze korzystam z tego przepisu
bialutka82 [2009-07-22 19:00:26]
Witam ale do każdej masy polecam dodać zaparzonej kawy rozpuszczalnej i to normalnie gotować wspaniały smak polecam
Gosia [2009-04-09 16:08:17]
3/4 szklanki mleka ( nie granulowanego )- nie zrozumiałam czy to ma byś mleko płynne ugotowane z mleka w proszku czy samo mleko w proszku bez wody. Prosiłabym o wyjaśnienie. dziękuję
Iloneczka [2008-12-07 22:51:37]
A spirytus dodajemy pod koniec ucierania masy. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-06-27 19:58:07]
Dziwne ;) Ale może być spoko. A ten spirytus? :)
Oliwia ;) [2007-06-27 18:27:26]
Super pyszne wafelki polecam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TERESA [2007-03-28 16:00:23]
mleko w puszce, musi byc to geste, slodzone, gotuje sie tylko 2 godziny, to zupelnie wystarczy. na 100 %
beata [2007-03-12 11:15:20]
Witam pozyczylem przepisu wyszlo super teras mam nadzieje ze mojej dziewczynie posmakuje diekuje bardzo
Mateusz [2007-02-15 11:54:20]
on jest naprawde fantastyczny
alicja [2007-02-06 18:05:57]
Masa jast pyszna, dzieki:-)
Kasia [2006-11-02 13:26:04]
mleko słodzone w puszcze już po 2 godzinach wygląda i smakuje jak toffi lub jak to mówi mój chłopak w smaku przypomina krówkę :D polecam do smarowania wafli lub na biszkopt jako masa wpaniale smakuje z orzechami palce lizać :P
aga 20 [2006-10-26 10:07:46]
Super, wafle zniknely w 5sec. **P**O**L**E**C**A**M**
NINA [2006-10-25 12:59:30]
To najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam
Małgosia z PUŁAW [2005-11-30 13:24:41]
Masa jest pyszna
Małgorzata z Puław [2005-05-31 12:35:48]
Ludzie ale po co wy gotujecie te słodzone mleko przez 4 h ja gotuje przez 2 i jest ok. palce lizać!!!
Fatum [2005-03-16 16:50:46]
bialko, moze to twoje mleko w puszce bylo nieslodzone??? z nieslodzonego nie da sie zrobic karmelu...
H. [2004-11-06 22:21:01]
Ja kupilam takie mleko w puszce i gotowalam przez 4 godziny i po otwarciu wciaz jest plynne, ktos mi moze to wyjasnic? Wielkie dzieki.
bialko [2004-07-24 00:02:04]
ja po prostu gotuję 4 h mleko w puszce słodzone[powstaje gęsta masa i ma smak toffi] i przekładam tym wafle
aga [2004-06-17 18:45:32]
Hej, ja również robie takie wafle tylko mój przepis wyglada troszke inaczej:wlewam do garnka 1/2szkl.mleka, dodaje kostke margaryny,poltorej szkl.cukru i 4 łyzki kakao.Wszystko mieszam az sie rozpusci ale nie zagotuje.Czekam az ostygnie i dodaje powoli mleka w proszku.granulowanego wychodzi niecala paczka-jest tansze a pełnego niecale 2 szklanki.Wszystko mieszam i przekladam wafle.Nie zdarzylo mi sie zeby wafle nasiąkły.Pozdrawiam.Ps.masy starcza na 2 paczki wafli.
nati [2004-05-10 13:49:55]
Witam ;) Robie nieraz w domu takie wafle przekladane masa kupiona juz gotowa w sklepach lub robiona samemu,niestety za kazdym razem wafle nasiakaja ta masa i miekna .Czy przy tej masie rowniez jest taka mozliwosc ..chodzi mi o to by masa nie byla wchlaniana zbyt przez wafle..
Elwi.. [2004-04-29 14:19:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.