Szukacie pomysłu na dobrą surówkę?? Oto on: prosty i niezawodny przepis na domową surówkę z białej młodej kapustki :)
Młoda kapusta, a jeszcze z własnej uprawy jest miękka, jędrna i soczysta. Do niej dodajemy cebulkę, marchewkę, seler i soczyste jabłuszka do smaku. Na koniec trochę podstawowych przypraw i "składnik sklejający" u nas to majonez i orzeźwiający sok z cytryny... a potem całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły...
Osoby, które za cebulą nie przepadają mogą jej dodać mniej lub wcześniej sparzyć, osączyć, ostudzić i dopiero dodać do surówki. A kto dba o linię, to śmiało majonez może tutaj zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub pół na pół. Czytaj więcej
Surówka wychodzi - taka pyszna, że hej! Mówię, Wam - pierwsza klasa! :) Każdy sięga po dokładkę, smakuje nawet wybrednym domownikom ;) Mało tego, zajadają się nią nawet dzieci niejadki :) To kogo przekonałam? ;)
Jest ona chrupiąca i bardzo delikatna w smaku. Pasuje do każdego dania obiadowego - i do mięsa i do ryb. Można ją przygotowywać w każdym sezonie, jednak latem - z młodej kapusty wychodzi najlepsza!
Ja przygotowuję ją na obiad bardzo często, ponieważ moja rodzinka ją uwielbia :)
Także przepis sprawdzony i z czystym sercem Wam go polecam!
Smacznego :)
Białą kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Marchew, jabłko i seler obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do białej kapusty dodać cebulę, marchew, jabłka, seler, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodać szczyptę białego pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki. Całość dokładnie razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem na stół, surówkę ponownie wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.