Przepisy Extra

Puszyste kakaowe ciasto z jabłkami

Puszyste kakaowe ciasto z jabłkami

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
sól
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa owocowa:
70 dag jabłek (waga po obraniu)
1 łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aby masa była sztywna. Dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Następnie dodać mąkę pszenną, olej, kakao do ciast, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i razem zmiksować. Na koniec przełożyć jabłka i całość wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo dobre ciasto. Polecam.
Renata [2018-09-21 15:49:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.