Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aby masa była sztywna. Dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Następnie dodać mąkę pszenną, olej, kakao do ciast, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i razem zmiksować. Na koniec przełożyć jabłka i całość wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.