Przepisy Extra

Racuszki palce lizać

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru
2 ½ szklanki kwaśnego mleka
sól
3 duże jabłka (około 60 dag)
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do niej jajka, cukier, kwaśne mleko i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy. Wymieszać.

Smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
65 opinii | Wyraź opinię
4.2694083572 stars based on 12085 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2013-03-21 19:46:00]
Przed chwilą zrobiłyśmy dodałam troszkę więcej mleka i troche przegotowanej wody,bo były za gęstę były pyszne...Szkoda gadać
Różycka [2010-12-03 16:26:14]
Bardzo smaczne, ja robiłam ze zwykłym mlekiem i są pycha:)
ania [2010-11-24 17:51:14]
genialneee ja dałam jeszcze serek tryskawkowy 2 cukry wanikiowe aromat pomarańczowy i po prostu niemogę się oderwać ood nich mmmmm pycha
Weronka [2010-10-23 11:05:06]
Placuszki pyyycha:)) Ja robiłam z mlekiem z kartonu 3,2% i też są bardzo bardzo smaczne:)) Polecam
basia* [2010-10-22 11:03:13]
Trudno mi powiedzieć, bo ja robiłam te racuszki tylko z kwaśnym mlekiem...
Dorota [2010-10-11 12:23:33]
a koniecznie musi być kwaśne mleko? czy może być też świeże z kartonu?
Jolie [2010-10-07 16:46:39]
placuszki pycha ja dodałem białego sera i to tak sporo dosyć i wyszły takie śmietankowe trochę ale były pycha zwłaszcza z niewielką ilością wanilii
Kamil ;) [2010-09-09 13:52:16]
łatwy szybki przepis i rewelwcyjny smak !
Kasia [2010-06-14 15:32:47]
Wszystko wg przepisu a ciasto za rzadkie, racuchy płaskie. To nie to co kiedyś robiłam, przepis nie jest najlepszy. Szkoda, że zginęła moja sprawdzona receptura na racuchy.
Lola [2010-06-07 19:00:13]
Bardzo polecam zrobilem i sasiedzi wzieli przepis po sprubowaniu . Wzielem pierwszy lepszy przepis z netu i nie zaluje na prawde smaczne i jeszcze raz polecam;)
Andrzej [2010-05-21 21:02:42]
a ja zawsze kroję jabłko w plastry(okrągłe)i kładę na racucha,a potem obsmażam;]
alex [2010-04-27 18:00:59]
bardzo smaczne i szybko sie robi
marzena [2010-04-10 18:57:29]
Pychotka :) tylko te kalorie :(
strażak_Adam [2010-03-07 12:51:21]
Moja babcia zawsze takie robiła.Są pyszne posmarowane miodem.
Beti [2010-01-09 09:45:02]
ja dodałam jeszcze aromat rumowy - pyszne :)
... [2009-11-15 16:31:34]
mniam mniam
madzia [2009-10-21 15:57:35]
naprawde smaczne pychotka racuchy polecam
gosia [2009-10-05 13:17:58]
Wczoraj smażyłam i udały się, choć jestem początkującą kucharką;p mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowały. polecam!
karolina [2009-09-25 10:31:23]
Polecam dodać odrobinę octu, nienasiąkają wtedy tak olejem.
maderta [2009-08-20 10:55:16]
ja robie z bananami, polecam!!!!!!!! :)
uta [2009-06-09 17:01:58]
super i ze zwyklym mlekiem:)
pierre [2009-03-29 15:56:21]
Dziś zrobiłam je pierwszy raz. Zamiast kwaśnego mleka, dodałam 3.2 łaciate + jeszcze cukier waniliowy. Racuszki wyszły wyborne! Narzeczony, szwagier i brat, wszamali wszystko w tempie błyskawicznym ;-)))
Martula [2009-03-21 16:34:45]
Łatwe do zroienie ,nie drogi przepis . Baaaaardzo smaczneeeee . :) Dzieci uwielbiają te racuszki .
Sara [2009-03-13 09:18:09]
Bardzo smaczne, wnukom bardzo smakują
Wiesława [2009-01-27 14:10:49]
bardzo pyszne palce lizac
Ela zFrancji [2009-01-16 11:05:46]
palce lizać, dziękuję za przepis
wiesia [2009-01-13 20:54:21]
Bardzo dobre i łatwe placki.Polecam!
grusia [2008-12-30 09:53:43]
Super placuszki.Łatwe do zrobienia i tak dobre że zawsze robię je z podwójnej porcji.
grusia [2008-08-01 10:35:48]
Super przepis, jak nigdy mi nic nie wychodzi to teraz racuszki pychotka:) zamiast kwaśnego mleka dałam zwykłe 3,2% i dodałam jeszcze jedno opakowanie cukru waniliowego :) P O L E C A M P R Z E P I S!!!!!!!
Smerfetka [2008-07-09 22:07:38]
Racuszki pychotka;) Polecam!!!
Ania [2008-05-02 20:09:55]
własnie mama zrobiła z tego przepisu i wyszły suuuper! podziekowania dla koleżanki:) pozdro!!
Julia z Rybnika [2008-02-20 19:06:16]
przepycha ! wszyscy u mnie sie nimi zajadają
ewelina [2008-01-07 16:01:03]
Właśnie zrobiłam racuszki, zamiast kwaśnego mleka użyłam zwykłego i wyszły... pycha! Super prosty przepis :)
Petite [2007-11-13 22:05:54]
super racuszki, ja robiłam bez jabłek, serwowałam je z jagodami , śmetaną i posypane cukrem pudrem. Rewelacja
iwonka [2007-06-29 21:38:50]
pycha racuchy wszystkie zostały zjedzone przez męża i maluchy i przezemnie:) ja dałam kefir zamiast mleka
lapiankadoda [2007-06-19 12:01:28]
Przepis jest standardowy a to oznacza ze wedlug gustu i smaku mozna wszystko dodawac a przepis sam w sobie SUPER - pozdrawiam
Ania [2007-05-11 13:58:36]
zamiast jogurtu można dodać serek homogenizowany
lusia [2007-04-15 23:37:48]
Ja tez robiłam dziś pierwszy raz. Mimo ze jestem młodą niedoscwiadczoną kucharką,placuszki m wyszły smaczne :):) Dziekuje za przepis. Pozdrawiam :)
Ania [2007-04-13 15:12:07]
Jabłka można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przed dodaniem do ciasta można je lekko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Racuszki na pewną wyjdą pyszne. Powodzenia :)
Dorota [2007-04-10 15:13:14]
czy można strakować jakbłka, zamiast kroić w kostkę, czy nie będą dobre?
kaja:) [2007-04-05 11:04:37]
Super, smaczne, szybkie... zajefajne
jaco [2007-03-21 19:06:25]
To dla mnie coś nowego było!pycha :)
Natalia [2007-03-14 16:53:01]
Wyszly super !!! Niby przepis znany mi ale zapomniany. Warto bylo przypomniec...
BEAZAR [2007-03-07 21:39:48]
Racuszki super rodzinka sie zajada super przepis nic ujac nic dodac polecam P-O-Z-D-R-A-W-I-A-M:-)
Gosia [2007-03-02 13:31:37]
a mi nie wyszly:( 1/2 kg. maki do trzech jajek to za duzo i mimo ze dolalam wiecej mleka nie byly rewelacyjne, ale zjadliwe.
magda [2007-02-28 23:40:20]
taki sposób jest najprostrzy i wychodza najlepsze racuszki
iwona zietek [2007-02-22 13:02:39]
nie za duzo cynamonu(jesli sa dla dzieci)-nie zdrowy!
ita [2007-02-17 16:39:08]
Naprawde pyszne!!!!! zrobilam w/g podanego przepisu PYCHA. Polecam innym. SMACZNEGO!!!!
efka [2007-02-14 15:41:50]
Pyszne placuszki!!!!!! Caluski:) Smacznego gorąco polecam
Mieciu [2007-02-11 21:34:55]
Nad czym tu się zachwycać? Zwykłe placki
mimi [2007-02-09 16:29:04]
bardzo znany i łatwy przepis nic nowego w nim nie ma ale bardzo je lubię i fajnie że są nadal lubiane :)
ewcia [2007-02-01 01:26:26]
Cieszę się, że smakuje wam wszystkim a zwłaszcza Tobie mamo:-) Ze słodkim mlekiem nie robiłam, ale napewno też są dobre. Pozdrawiam
amelia1 [2007-01-29 21:00:34]
dzieki corcia za wysmienity przepis ,ja dodałam słodkie mleko bo takie akurat miałam i powiem ze tez były wysmienite polecam sprobowania.Pozdrawiam.
wiola344 [2007-01-29 09:07:36]
Naprawde przepyszne!!!Pozdrowienia z Niemiec! Grazyna
amelia1 [2007-01-28 20:14:43]
Super pzrepis!Pierwszy raz robiłąm te racuszki i wyszły pyszne :) dodałam tylko jeszcze cały cukier waniliowy! Pyszności :)
Paula [2007-01-24 21:08:10]
Robiłam dzisiaj. Pycha!! Czekam na więcej takich przepisów.:-))
Mara [2007-01-17 20:54:16]
Hej :) Tych racuszków wychodzi około 25 sztuk (tak, tyle co na niektórych zdjęciach - góra dwa były zjedzone podczas układania ;)) Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-17 11:39:11]
Hej :) Mam pytanie ile racuchów wychodzi z przepisu? Tyle co na niektórych zdjeciach?
Chaciska [2007-01-17 11:26:53]
Zamiast kwaśnego mleka może być kefir, a zamiast cukru 1 mały cukier waniliowy .
mamaT [2007-01-05 14:58:58]
dodajcie jeszcze platkow kukurydzianych a beda jeszcze lepsze
miki [2007-01-04 00:37:09]
Zawsze myślałam,że racuchy robi się na drożdżach, ale spróbuję
elka [2006-12-28 12:47:22]
super ale jedna rada - żeby nie ciągneły tłuszczu należy dodac ok łyżki octu lub spirytusu nie zmienią smaku a będą mniej ciężkie
magda [2006-12-21 13:35:12]
Racuszki paluszki lizać.Naprawdę!!!Cieszę się,że mogłam z korzystać z Twojego przepisu.Polecam!!! Próbujcie ludziska!!!
krystusia [2006-12-19 23:03:46]
Według mnie, brakuje w tym przepisie cynamonu lub chociaż wanilii - jedna z tych przypraw (lub obydwie) z pewnością polepszyłyby smak i zapach racuszków :)
Kicia [2006-12-14 09:17:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.