Przepisy Extra

Razowe kotlety mielone w pieczarkowym sosie

Mamy mielone mięso i pieczarki, hmmm.... co by tu zrobić teraz na obiad? Myśli co druga z nas ;)

A ja mam pomysł... niby prosta i szybka rzecz, a jaka pyszna :)

Kotlety mielone z dodatkiem razowego pieczywa ze słonecznikiem, lnem i pestkami dyni, do tego surowe jajko i zdrowe, aromatyczne przyprawy: kurkuma, kminek, zioła prowansalskie, majeranek, ciutkę soli i ziołowego pieprzu. Z masy kształtujemy apetyczne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na piękny, złoty kolor z dwóch stron. Z tej proporcji wyjdzie nam sporo zgrabnych kotlecików, bo aż 22 sztuki :) Czytaj więcej

Kotleciki już mamy, to teraz zabieramy się za sos: na masełku rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, zalewamy wodą, zagęszczamy mąką... I na koniec dodajemy słodką śmietankę, sól, pieprz do smaku oraz świeży tymianek - o charakterystycznym, orzeźwiającym aromacie.

I tym sposobem pyszny obiad mamy gotowy. Smacznego! :)

Składniki:

Razowe kotlety:
50 dag mielonego mięsa
20 dag razowego chleba (ok. 5 małych kromek)
15 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka oleju
1 jajko
kurkuma
kminek (mielony)
zioła prowansalskie
majeranek
sól
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
bułka tarta
olej
Pieczarkowy sos:
50 dag pieczarek
15 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka masła
sól
pieprz kolorowy
500 ml wody
2 ząbki czosnku
tymianek (najlepiej świeży)
2 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Chleb razowy (może być z ziarnami) namoczyć w wodzie na kilka minut, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej, zeszklić i ostudzić. Do miski przełożyć mielone mięso, chleb razowy i ostudzoną cebulę. Dodać surowe jajko, szczyptę kurkumy, mielonego kminku, ziół prowansalskich, majeranku, soli i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać. Z masy formować kulki mięsne, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć formują małe, apetyczne kotlecik. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do pieczarek i smażyć razem jeszcze 1 minutkę. Następnie wlać wodę, wymieszać, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 1 minutkę. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do pieczarek, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, pokrojony świeży tymianek i ewentualnie przyprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem.

Usmażone kotleciki rozłożyć na talerzach i polać gorącym pieczarkowym sosem. Podawać np. z ziemniaczkami i sałatką z kapusty lub ogórków ze słoika (najlepiej własnej produkcji).

Z podanych składników wyjdzie 22 smacznych i zdrowych, razowych kotlecików.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.3714285712 stars based on 7 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Smaczne kotleciki ze zdrową nutką, wszystkim smakowały - dzięki za ten pomysł, pozdr.
Arek [2019-02-08 22:51:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.