smaczny.pl przepisy kulinarne

Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Dodane przez w dniu
15 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.5 stars based on 6 reviews Dania główne
Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
40 dag szpinaku (świeżego)
2 łyżki oleju
pieprz czarny
5 dag cebuli
½ pęczka koperku
lubczyk (suszony)
125 g sera mozzarella (1 kulka)
2 łyżki smalcu
½ litra wody
2 piórka zielonej cebulki
1 gałązka lubczyku
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Szpinak opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i dusić, aż woda ze szpinaku wyparuje. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Koperek opłukać, pokroić, dodać do szpinaku i razem wymieszać.

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć, lekko rozkroić i rozbić na prostokątny płat. Mięso posypać szczyptą rozgniecionego w palcach majeranku, lubczyku, soli i czarnego pieprzu.

Na płacie mięsa rozłożyć szpinakową masę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach kulkę sera mozzarella. Roladę zwinąć i obwiązać grubymi nićmi.

W rondlu rozgrzać smalec, przełożyć roladę i delikatnie zrumienić. Wlać wodę, dodać opłukane piórka zielonej cebulki, gałązkę lubczyku, ziarenka jałowca, ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Całość przykryć pokrywką i zagotować, a gdy się zagotuje, dusić na średnim ogniu przez około 60 minut.

Następnie roladę wyciągnąć, a gdy lekko ostygnie, delikatnie usunąć nici.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Chwilkę pogotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, kilka kropli soku z cytryny i całość razem wymieszać.

Roladę ze szpinakiem pokroić na około 1 ½ – 2 cm plastry, rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem. Podawać z dodatkiem kaszy, kiszonych ogórków lub buraczków.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.