Przepisy Extra

Rolada jabłkowa

Składniki:

Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
5 dag czekolady mlecznej
5 łyżek śmietany 30%
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.

Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Dodane przez teresap w dniu
31 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Cieszę się, że rolada się udała i smakowała :)
Dorota [2011-08-30 13:14:35]
jak zwinąć żeby ciasto nie pękało? może jest jakiś sposób?
renia [2010-12-17 16:30:13]
Ta roladka jest po prostu wspaniała !!! GRATULUJĘ TAK WSPANIAŁEGO PRZEPISU :) Właśnie ją zrobiłam...jest super . Już widzę jak szybko zniknie z mojego stołu jutro :) DZIĘKUJĘ BARDZO ZA POMOC (brakowało mi pomysłu na ciacho) Pozdrawiam!
Sylwuchao [2010-08-31 21:06:32]
Mojej rodzince również smakowała ta rolada. Polecam!!
Ada [2010-05-23 12:40:29]
No wlaśnie te jabłka nie trzymają się ciasta przy zwijaniu i co z tym zrobić?ale ciasto jest smaczne
Agnieszka [2010-02-19 16:13:36]
Zrobilam wczoraj ta rolade, pychotka, tyle ze cale nadzienie przesunelo sie do srodka, nie ma takiego zawijanca, ale przepis pycha, polecam :)
KaMisia [2009-12-05 08:18:50]
Znam ten przepis troszkę inaczej ,może jeszcze łatwiejszy sposób jest pokroić jabłka w ćwiartki i rozłożyć na biszkopt , formę wykładam folią aluminiową ,po wyjęciu z pieca odczekuję 10-15 minut i bardzo łatwo odchodzi od ciasta ..Roladę zwijam jeszcze ciepłą i po wystygnięciu odwijam ze ściereczki.
kasia [2009-11-06 18:17:40]
bardzo fajny i łatwy przepisy :)
Magda [2009-09-21 14:01:42]
Właśnie przed chwilą je zrobiłam i muszę powiedziec że jest naprawde pyszne.. jabłka z cynamonem świetnie pasują a ciasto nie jest za słodkie:))
Martyna [2009-07-16 19:09:23]
Ciasto bardzo dobre, wszystkim smakowało
Ada [2008-11-02 09:42:47]
bardzo dobre wiecej takich
ewa [2008-11-01 21:24:51]
WYSZLO SUPER!!! i proste w wykonaniu - najtrudniej zrolowac:)) ale udalo sie i po godzinie juz polowa zjedzona! swietny przepis! ja posypalam orzechami bo nie lubie kokosa:)
paulina [2008-11-01 21:03:25]
Przepis rewelacja,ciasto szybko się robi i jeszcze szybciej znika ze stołu.Polecam
sława [2008-10-17 14:26:24]
Od kiedy znalazłam ten przepis, mój mąż ciągle woła "zrób to dobre ciasto". Jest pyszne tanie i proste w wykonaniu :)
Drobna86 [2008-10-05 14:15:11]
świetny przepis polecam
januszka [2008-10-05 08:54:06]
Biszkopt należy zwinąć, gdy jest ciepły - bo wtedy jest elastyczny.
Dorota [2008-09-30 20:32:03]
Wszystko super, ciacho pyszne, tylko mam pytanie, co zrobić, żeby przy zawijaniu biszkopt sie nie łamał, od czego to zależy? Dziekuję za przepis :)
Ania [2008-09-19 20:34:34]
Właśnie testowałam nową kuchnię i nowy przepis. Pycha! Polecam!
agata [2008-08-09 18:14:53]
Cisto naprawde pyszne, upiekłam dwie takie rolady i obie wyszły jak trzeba;)
gosia [2008-03-22 10:14:04]
No i trochę się zawiodłam -ciasto dobre ale wcale z tych składników nie wyglada jak na zdjęciu.Jabłka gdzies znikły a ciasto wyszło bardzo grube-zrobie z innych proporcji i zobaczę wtedy czy ten przepis zostNIE W MICH ZBIORACH
ilka [2008-03-22 08:44:45]
Ciasto tanie i dobre
Ala [2008-02-22 12:12:34]
bardzo smaczne. goracao polecam
andrzej [2008-02-17 14:25:08]
Proszę spróbować - na pewno się uda. Powodzenia ;)
Dorota [2008-02-06 21:44:59]
Czy to ciasto może się udać z gotowch jabłek, takich ze słoika?
Wiola [2008-02-06 20:08:43]
To ciasto jest pyszne, robilam je i bardzo szybko zniknelo ze stolu
Julka [2008-01-20 12:50:41]
ciasto extra szybko sie go robi i jeszcze szybciej znika
GOSIA [2008-01-16 11:58:14]
rolada smaczna, miałam tylko problem z zawinięciem rolady i biszkopt sie troche połamał-)
agnees [2008-01-06 13:05:14]
Pychota ,szybka do robienia polecam
Magdalena!!! [2008-01-06 09:21:00]
Rolada jest rewelacyjna. Polecam.
Ania [2008-01-02 17:21:46]
bardzo smaczne ciacho szybko znika
anulka2a [2007-12-29 15:17:03]
REWELACJA! GORĄCO POLECAM! Bardzo smaczna!!!
Porek [2007-12-26 20:34:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.