Przepisy Extra

Rolada orzechowa

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 jajko
10 dag masła
2 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
20 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka rumu
Lukier:
2 łyżki śmietany
15 dag cukru pudru

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.

Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany.

Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.

Schłodzoną roladę włożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem.

Piec około 1 godziny w temperaturze 190 °C.

Wystudzoną roladę posmarować lukrem utartym z cukru pudru i śmietany.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
25 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To cieszę się bardzo i zgadzam się z komentarzem - zachęcając do jej wykonania - pozdrawiam :)
Dorota [2015-11-30 11:15:39]
Ciasto super,pyszne,wspaniałe poprostu brak słów!
Kaska [2010-12-09 22:27:34]
pyszne ciasto * * * * bardzo lubię jeść ciasta
patusia [2008-06-30 18:30:10]
hm.... zrobiłam na święta, tylko jak dla mnie było za słodkie i tam gdzie nie było nadzienia było suche :(
aga [2008-01-11 12:42:08]
Poproszę o ten przepis na ciasto krucho-drożdżowe
jaju [2007-10-06 23:26:36]
mmm... ciasto jest pyszne i w dodatku bardzo łatwo je zrobić super przepis dzięki*
łasuch;) [2006-10-24 18:20:03]
Zamiast rumu można dodać aromat rumowy lub migdałowy (do kupienia w każdym sklepie spożywczym) albo też spirytus. Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-23 09:57:06]
co mozna dac zamiast rumu ?
bercia [2006-10-21 17:40:45]
mniam pychotka kocham takie ciasta
aisha [2006-08-07 15:44:42]
Rolada naprawde smaczna!!! i udala mi sie z pierwszego razu:))
oksi [2006-03-25 15:47:43]
jeśli chodzi o ubijanie na parze to jest wersja dla leniwych: cały czas normalnie ubijając dodać do jajka(jajek) troszkę np. 1,5 łyżki prawie wrzącej wody, nie przestawając ubijać i tak jeszcze przez chwilkę, mnie wychodzi puszek.
nata [2005-12-28 22:30:08]
Wlasnie robie :) Mialam troche problemow z ugnieceniem -ciasto jest jakby lekko kruche. Zamiast orzechow wlozylam mase makowa. Czas mojego pieczenia to 1:05. Nooo niezle :)) Moim zdaniem ciasto nadaje sie nawet do szarlotki :D
rene [2005-12-23 23:45:46]
Może można kupić zmielone orzechy włoskie w sklepach. Osobiście takich orzechów w sklepie nie wiedziałam, ale może gdzieś jednak są. Ja zawsze mielę je w maszynce i raczej nie mam z tym problemu. Ado, nie wiem, dlaczego Tobie nie udało się ich zemleć.
Dorota [2005-12-06 14:24:24]
z kad wziac orzechy mielone? bo zemlec mi sie nie udało
ada [2005-12-03 20:06:20]
viola, co ty gadasz, ciasto super, proste, zawsze wychodzi i długo jest świeże! jest super, smaczne, tylko obieranie orzechów nieco kłopotliwe...ale zawsze można kupic juz gotowe
munta i ewunta [2005-11-23 21:16:58]
Beznadziejnie się robi, na dodatek spliło mi się, zakopciłam całe mieszkanie! ok 1 h pieczenia to za długo , wystarczy 40 min. Nie polecam!
Viola [2005-11-04 19:30:14]
Jajko (białko i żółtko), białko z drugiego jajka (bo żółtko potrzebne jest do posmarowania boku ciasta), cukier i cukier waniliowy ubić na parze. Jak to zrobić? Oto metoda ubijania jajek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Należy zmniejszyć ogień, aby z jajek nie powstała jajecznica. Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać najlepiej mikserem (bo jest szybciej) na puszystą masę. Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :)
Dorota [2005-10-11 19:38:47]
Cześć!Dopiero zaczynam uczyć się gotować i piec więc może mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy "Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym" ubić na parze? Z góry dziękuję za odpowiedź
Bogusia [2005-10-05 13:31:34]
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Dorota [2005-09-29 19:06:08]
mam pytanko jakiej grubosci powinno byc to rozwalkowane ciasto
Wiola [2005-09-29 17:30:33]
ciasto jest pyszniutkie!!!! lubie ciasta orzechowe dlatego natychmiast wyprobowalam i okazalo sie bombowe!!!polecam wszystkim!!!
Agnieszka [2005-09-13 13:42:22]
Muszę wypróbować. Mam przepis na podobną roladę, ale ciasto krucho-drożdżowe
alik [2005-06-08 08:37:11]
Tak, rum można zastąpić aromatem rumowym.
Dorota [2005-05-28 22:28:49]
Czy zamiast rumu może być aromat rumowy ?
Amelia791 [2005-05-28 12:09:51]
No, wygląda całkiem, całkiem. A ciekawe jak smakuje :). Muszę koniecznie spróbować :)
Gagatka [2005-05-27 16:24:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.