Przepisy Extra

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Składniki:

Zupa:
1 1/2 litra bulionu
2 liście laurowe
4 goździki
2 dag imbiru (korzeń)
50 dag ziemniaków
2 łyżki klarowanego masła
20 dag cebuli
6 dag czosnku (1 duża główka, może być więcej)
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej
1 żółtko
majeranek
tymianek
granulowany czosnek
sos sojowy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz czosnkowy
sól morska
Dodatkowo:
10 dag chleba razowego (3 małe kromki)
5 dag żółtego sera
czosnek niedźwiedzi

Sposób wykonania:

Imbir i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę (imbir w małą kosteczkę). Bulion zagotować, dodać do niego liście laurowe, goździki, imbir i ziemniaki. Razem wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Klarowane masło przełożyć do rondelka i roztopić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor na małym ogniu. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Następnie całość przełożyć do garnka z zupą, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut.

Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać mąkę pszenną, żółtko i 3 łyżki zimnej wody. Razem dokładnie rozmieszać, dodać 3 łyżki gorącej zupy z garnka, jeszcze raz razem wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Ponownie wymieszać, zagotować zupę i zdjąć z ognia.

Następnie do zupy dodać szczyptę majeranku, tymianku, granulowanego czosnku, kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny. Przyprawić do smaku pieprzem czosnkowym, solą morską i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Chleb razowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Gorącą zupę nalać do bulionówek, na wierzch położyć razowe grzanki i posypać żółtym serem. Całość posypać jeszcze czosnkiem niedźwiedzim.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3804878048 stars based on 82 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.