Przepisy Extra

Rozgrzewająca zupa dyniowa z cebulą, czosnkiem i imbirem

Składniki:

2 łyżki oleju
20 dag cebuli
1 kg dyni (waga po obraniu)
3 ząbki czosnku
1 dag imbiru (kawałek korzenia)
20 dag serka topionego (z szynką)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz biały

Sposób wykonania:

Olej wlać do garnka i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i smażyć do miękkości dyni.

Czosnek i imbir obrać, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do dyni, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać 1 litr wody, zagotować i pogotować przez około 2 minutki. Na koniec do zupy dodać pokrojony w plasterki serek topiony i całość dokładnie wymieszać, aby ser się roztopił. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Podawać na gorąco. Zupka dyniowa wspaniale rozgrzewa w chłodne i mroźne dni.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Zupa
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Zupa Gyros
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.