smaczny.pl przepisy kulinarne

Rozgrzewający gulasz wołowy na kolorowo

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.75 stars based on 16 reviews Dania główne

Bardzo dobry, pożywny i rozgrzewający gulasz z wołowego mięsa. Idealny na jesienno-zimowe obiady. To fajny pomysł na coś innego z wołowinki. Prezentuje się doskonale, zawiera w sobie dużo zdrowych i kolorowych składników, dlatego samym wyglądem zachęca już do jedzenia :)

W jego składzie znajdziemy wołowinkę, cebulkę, pieczarki, zieloną i czerwoną paprykę, pomidora i bardzo zdrowy czosnek. Z tych podanych składników - gulaszu wychodzi bardzo dużo - ale potem mamy spokój z gotowaniem ;) Czytaj więcej

Gulasz ten można podawać z ziemniaczkami, ryżem, bułeczką lub plackami ziemniaczanymi - taka mała odmiana - żeby nie było tak nudno, za każdym razem z innym dodatkiem ;) Smacznego!

Składniki:

50 dag wołowego mięsa (chudego)
2 łyżki smalcu
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
pieprz kolorowy
30 dag zielonej papryki (1 duża)
60 dag czerwonej papryki (2 duże)
20 dag pomidora (1 duży)
3 ząbki czosnku
2 ½ łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietanki 30%
ostra papryka w proszku
imbir
zioła prowansalskie
natka zielonej pietruszki (może być suszona)

Sposób wykonania:

Wołowe mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę smalcu, przełożyć mięso i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, posypać szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać, chwilkę smażyć i przełożyć do podsmażonego mięsa.

Zieloną i czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać. Wlać 500 ml wody, dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 70 minut.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu na 15 minut przed końcem gotowania. Mąkę pszenną rozmieszać dokładnie w 1/3 szklanki wody, wlać do gulaszu i zagotować. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, posolić i rozgnieść widelcem, aż puści sok. Następnie przełożyć do gulaszu, wymieszać, pogotować 1 minutkę i zdjęć z ognia. Na koniec dodać śmietankę, szczyptę imbiru, ostrej papryki w proszku, majeranku, ziół prowansalskich oraz natki zielonej pietruszki.

Całość dokładnie wymieszać i podawać z ziemniaczkami, ryżem, bułeczką lub plackami ziemniaczanymi.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.