Przepisy Extra

Ryba zapiekana z pomidorami i cebulą

To nowy i smaczny pomysł na dietetyczną rybkę - zapiekaną w pomidorowym sosie z dodatkiem bardzo zdrowej cebuli. Gotową rybę zapieczoną razem z pomidorami i cebulą podajemy np. z dietetycznym ryżem.

Danie to jest bardzo dobre, zdrowe i szybkie do przygotowania. To trochę inny sposób na odmianę smażonej rybki. Czytaj więcej

To fajna propozycja obiadowa na piątek, ale i na każdy dzień tygodnia, kiedy tylko mamy ochotę na zjedzenie czegoś dobrego, zdrowego i innego niż do tej pory jedliśmy.

Smacznego.

Ryba zapiekana z pomidorami i cebulą

Składniki:

30 dag ryby (mintaja)
20 dag pomidorów
5 dag cebuli
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawa do ryb
bazylia
oregano
sól
pieprz cytrynowy

Sposób wykonania:

Rybę rozmrozić, osuszyć, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić na 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (np. olejem) i wyłożyć rybę.

Przygotować sos: śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i oliwą z oliwek. Dodać szczyptę bazylii, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym sosem polać surową rybę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i położyć na sosie. Cebulę pokroić w piórka i położyć na pomidorach.

Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać 25 minut w temperaturze 180 °C. Podawać z ryżem.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.