Przepisy Extra

Sałatka jajeczna w szynce

Sałatka jajeczna podana w szynce - to fajny pomysł na tegoroczny Wielkanocny stół :)

Szyneczka z jajkiem w nieco innej formie - to jest to! Bowiem ciekawie prezentuje się na stole, kusi swoimi kształtami, dlatego długo też tam nie poleży... Każdy sięga po rulonik i szyneczka szybko znika! Czytaj więcej

Pracy przy niej jest mało, także polecam i zachęcam do spróbowania :) Taką sałatkę można też "spakować" w żółty serek lub boczek - pycha!

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy :)

Składniki:

10 dag szynki konserwowej (5 plastrów)
3 jajka
5 dag ogórków kiszonych
2 dag cebuli
1 ½ łyżki majonezu
1 ½ łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz czarny
Sos:
½ łyżki majonezu
½ łyżki chrzanu (ze słoika)
½ łyżki jogurtu greckiego
½ łyżki serka śmietankowego
sól
pieprz czarny
Do dekoracji:
rzeżucha

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo (wystarczy 7 minut gotowania, żeby żółtka były ładne, żółciutkie), ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę (można za pomocą siatki). Ogórka kiszonego pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Cebulę również pokroić w kostkę, położyć na sitku, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.

Do miseczki przełożyć jajka, ogórka kiszonego i cebulę. Dodać majonez, jogurt naturalny, szczyptę soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, wykładać łyżką na plasterki szynki i zwijać roladki. Gotowe roladki z szynki ułożyć na talerzyku i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Do drugiej miseczki przełożyć majonez, chrzan, jogurt grecki i serek śmietankowy. Całość razem wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przed podaniem na stół roladki z szynki polać sosem i udekorować listkami rzeżuchy.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Fajna odmiana dla nudnej sałatki ;) Znajoma robi trochę inaczej, daje dużo mniej sałatki na plasterek szynki, wszystko ładnie roluje i układa na dużym półmisku lub dwóch i zalewa potem żelatyną z przyprawami albo lekkim przecedzonym rosołkiem z dodatkiem zelatyny. Pycha! No i ja bym dała wiecej chrzanu :P
Alexandra [2020-03-04 13:54:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.