Przepisy Extra

Sałatka ogórkowa z kalafiorem

Składniki:

1 ½ kg ogórków
50 dag kalafiora (1 sztuka)
30 dag zielonej papryki (waga po obraniu)
20 dag cebuli
Solanka:
1 ½ litra wody
3 ½ łyżki soli (kamiennej)
Do każdego słoika:
2 gałązki zielonej pietruszki
1 liść laurowy
½ łyżeczki gorczycy
6 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać (jeśli są kupione, to trzeba je wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie na około 1-2 godziny, aby aby odzyskały swoją jędrność). Następnie odciąć końcówki i pokroić w plasterki (w skórce). Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.

Do miski przełożyć ogórki, kalafiora, zieloną paprykę i cebulę. Całość zalać wodą, wsypać sól i razem wymieszać. Odstawić na około 2 godziny (od czasu do czasu warzywa należy wymieszać), a następnie odcisnąć z zalewy.

Na spód wyparzonych i suchych słoików włożyć gałązki zielonej pietruszki. A następnie do ¾ wysokości słoika przełożyć sałatkę. Później do każdego słoika włożyć listek laurowy, wsypać gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Na koniec napełnić słoiki sałatką.

Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdą 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.