Przepisy Extra

Sałatka śledziowa na zielono

Śledziowa w zielonym towarzystwie: pora, awokado i koperku - samo zdrowie!

To zdrowe połączenie składników daje wspaniały efekt smakowy :) Miłośników sałatek śledziowych zapraszam do degustacji... ;)

Ta sałatka fajnie prezentuje się na stole, budzi zainteresowanie wręcz ;)

Parę składników, szybkie i proste wykonanie, aż chce się robić takie sałatki :)

Smacznego!

Sałatka śledziowa na zielono

Składniki:

40 dag śledzi (matiasów)
7 dag pora (około 6 cm kawałek)
1 awokado (duże)
sok z cytryny
3 łyżki oleju (np. lnianego)
pieprz czarny
koperek (może być mrożony)

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, w tym czasie kilka razy wymieniając wodę, a na koniec opukać, osuszyć i pokroić w trójkąty lub ukośne paski.

Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Awokado obrać ze skóry, wypestkować, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Do miski przełożyć śledzie, por i awokado. Całość polać olejem lnianym, dodać szczyptę czarnego pieprzu i koperek. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na 3-4 godziny, a przed podaniem na stół ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.