Przepisy Extra

Sałatka z ogórków, papryki i patisona

Co można zrobić z dużych, czyli trochę przerośniętych patisonów?? A np. taką sałatkę na zimę...

Patison w towarzystwie kolorowej papryki, ogórków i cebuli czuje się bardzo dobrze. A dodatek aromatycznej kurkumy i selera sprawia, że smakuje też świetnie! O czym przekonacie się już za kilka miesięcy... kiedy to w mroźny, grudniowy dzień będziecie potrzebować dodatku do obiadu ;) Czytaj więcej

Sałatka jest prosta i łatwa do przygotowania. Kilka zwykłych składników, mało pracy, a efekt super.

Może warto jeszcze się skusić?? Na parę takich słoiczków z apetyczną zawartością? Co Wy na to? ;)

Zachęcam do zaprawy i życzę smacznego :)

Składniki:

1 ½ kg ogórków
1 ½ kg patisona (waga po obraniu)
1 kg cebuli
½ kg czerwonej papryki
½ kg zielonej papryki
3 łyżki soli (np. kamiennej)
2 łyżeczki kurkumy
Zalewa:
1 ½ szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
7 gałązek selera

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w około 5 mm plasterki. Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokropić w piórka. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski.

Do miski przełożyć ogórki, patisona, cebulę oraz czerwoną i zieloną paprykę. Dodać sól, kurkumę, razem wymieszać i zostawić na około 1 godzinę.

Duże słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Gałązki selera, opłukać, osuszyć i po jednej gałązce włożyć do słoika.

Sałatkę wymieszać i przełożyć do słoików. Pozostałą zalewę przelać do garnka. Dodać do niej wodę, ocet, cukier i olej. Całość razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Następnie ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.