smaczny.pl przepisy kulinarne

Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2 stars based on 5 reviews Sałatki
Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem

Składniki:

40 dag wędzonego boczku (najlepiej swojskiego)
20 dag kabanosów (pieczonych)
15 dag zielonego groszku (około 2/3 puszki)
10 dag kiszonych ogórków
3 dag cebuli
5 łyżek majonezu
4 łyżki chrzanu (ze słoika)
2 łyżki musztardy
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Wędzony boczek (ja miałam swojski surowy, więc go wcześniej parzyłam razem z szynką i wywar był pod wielkanocny żurek) i kabanosy pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć wędzony boczek, kabanosy, zielony groszek, kiszone ogórki, jajka i cebulę. Dodać majonez, chrzan, musztardę, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce.

Sałatkę przed podaniem na stół ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i posypać rzeżuchą.

Podane składanki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.