Przepisy Extra

Sałatka śledziowa z pomidorami

Sprawdzony przepis na świetną sałatkę ze śledzi. Mniam!

Tutaj matiasy są w towarzystwie smakowitych jajek, soczystych pomidorów, słodkiego jabłuszka, lekkostrawnego pora i bardzo zdrowego czosnku :) Połączenie składników można powiedzieć - odważne! ;)

Sałatka jest łatwa, szybka do wykonania i bardzo smaczna. Można ją podać na stół już po wymieszaniu, ale można też włożyć ją np. na 1 godzinkę do lodówki, aby składniki się przegryzły, wtedy też przybędzie jej trochę sosu, ale... zyska na smaku :) Czytaj więcej

Sałatka jest idealna na każdą kolację lub śniadanie, a nawet szybki piątkowy obiad ;) Świetnie też się sprawdza jako sałatka do potraw z grilla, z czosnkową bułeczką z rusztu smakuje wyśmienicie!

Polecam i smacznego życzę :)

Składniki:

50 dag śledzi (typu matias)
5 jajek
30 dag pomidorów (2 sztuki)
15 dag jabłka (1 sztuka)
sok z cytryny
5 dag pora
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
ostra papryka w proszku
kurkuma
bazylia
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Śledzie typu matias zalać zimną wodą i zostawić w niej na około 20 minut, a następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć śledzie, jajka, pomidory, jabłko, por i czosnek. Dodać majonez, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy i bazylii. Przyprawić do smaku pieprzem ziołowym, razem wymieszać i podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.3111111108 stars based on 36 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo :) Oo! Ten ogórek to też fajna sprawa, dziękuję za podpowiedź chętnie wypróbuję sałatę z ogórkowym dodatkiem ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2015-11-15 13:55:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.