Przepisy Extra

Sałatka z buraczków, kapusty świeżej i cebuli

Składniki:

1 kg buraczków
1 kg białej kapusty świeżej
20 dag cebuli
½ szklanki octu 10%
Zalewa:
1 ½ szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Buraczki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę białą poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć buraki, kapustę i cebulę. Wlać ocet i wymieszać.

Do wody dodać cukier i sól. Wymieszać, zagotować i ostudzić. Zalewę wlać do garnka z warzywami, dokładnie wymieszać i zostawić na 24 godziny. Następnie sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 30 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez ina12 w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.