Czerwone buraki i marchew umyć i wrzucić w skórce do gotującej się wody. Ugotować osobno (buraki w jednym garnku, a marchew w drugim garnku), następnie ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i szczyptę ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę i pogotować 2 minuty. Następnie przełożyć starte buraki i marchew. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować jeszcze razem 2 minuty.
Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemniej i chłodnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.