Przepisy Extra

Sałatka z młodej kapusty, ogórków i cebuli

Ten przepis kulinarny to sposób na wykonanie zapasu warzyw na okres zimowy. Warzywa po odpowiednim przygotowaniu, czyli oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać, umieścić w słoikach i pasteryzować.

Sałatkę jarzynową w słoiku można wykorzystać poza sezonem pozyskiwania świeżych jarzyn. Nadaje się jako przystawka do obiadu, zwłaszcza do dań mięsnych i rybnych. Warto przygotować sobie własnoręcznie kilka słoików tej zdrowej, pełnej witamin i minerałów sałatki, które świetnie uzupełnią niedobory zimowe tych pierwiastków. Polecamy!

Składniki:

1 1/2 kg młodej białej kapusty
1 1/2 kg zielonych ogórków
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek liści selera
8 listków laurowych
Zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

Młodą kapustę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Zielone ogórki opłukać i w skórce pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Szczypiorek i seler, opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć kapustę, zielone ogórki, cebulę, czosnek, szczypiorek i seler. Dodać olej, ocet, sól i cukier. Wszytko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie ponownie wymieszać i gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Z boku do każdego słoika włożyć po 2 listki laurowe.

Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.1852760736 stars based on 163 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Nie, nie trzeba jej gotować - powodzenia :)
Dorota [2016-08-22 14:36:23]
Witam czy zalewy nie trzeba zagotowac czasem...?
iwona [2016-08-19 22:57:31]
Cieszę się, że smakowała i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-06 21:59:10]
wczoraj zrobiłam tą sałatke i jest pyszna.
ania9@wp.pl [2012-08-11 22:04:46]
To są takie proporcje zalewy. Ale myślę, że jak sałatka będzie dobrze zapasteryzowana to się nie zepsuje. Z taką ilości octu sałatka wyjdzie łagodna w smaku, ale można dodać więcej octu. Ja ją próbowałam przed pasteryzacją i była bardzo dobra, spróbuję za jakiś czas otworzyć słoik i wtedy napiszę, pozdrawiam :)
Dorota [2012-08-08 13:27:53]
czy nie będzie za mało octu nie będzie się psuła . pozdrawiam.
ania9@wp.pl [2012-08-07 22:06:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.