Przepisy Extra

Sałatka z rzodkiewki, jabłka i selera naciowego

Przepyszna, zdrowa i bardzo szybka do zrobienia sałatka z wyrazistej smakowo rzodkiewki, soczystego jabłuszka i aromatycznego selera naciowego :)

Aby rzodkiewka straciła swoją ostrość i goryczkę posypujemy ją solą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, a potem odciskamy z soku, który puściła... Na koniec do rzodkiewki dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe składniki: jabłuszko i seler naciowy oraz majonez - podstawowy składnik łączący wszystkie składniki w sałatce oraz aromatyczne przyprawy - mniam :) Czytaj więcej

Sałatka ta mimo obecności rzodkiewki jest bardzo łagodna i delikatna w smaku. Bardzo lubią ją dzieci, proszą wręcz o dokładkę :)

Składniki:

2 pęczki rzodkiewki
sól
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag selera naciowego
2 łyżki majonezu
zioła prowansalskie
pieprz biały

Sposób wykonania:

Rzodkiewki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut, potem odcisnąć z soku, które puszczą rzodkiewki i przełożyć je do nowej miski.

Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Seler naciowy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Do miski z rzodkiewką dodać jabłko, seler naciowy, majonez, szczyptę ziół prowansalskich i białego pieprzu. Całość razem wymieszać i podać na stół.

Idealna jako surówka do drugiego dania oraz jako sałatka podana do potraw z grilla - u nas serwowana do steków - mniam :)

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.