Przepisy Extra

Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami

Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami

Składniki:

1 kg schabu (z kością)
3 łyżki oleju
kminek mielony
rozmaryn
majeranek
sól
pieprz czarny
75 dag ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag pieczarek
10 dag cebuli

Sposób wykonania:

Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu. Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień schab z kością przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić - małe na połowę, a średnie na cztery części. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.

Naczynie z mięsem wyciągnąć z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Wybrać do miseczki około 6 łyżek wytopionego łuszczu. Wokół mięsa rozłożyć ziemniaki, potem pieczarki, a na górę cebulę. Całość polać odlanym wcześniej tłuszczem, obsypać na koniec szczyptą soli i czarnego pieprzu.

Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze dalej przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ziemniaki z pieczarkami i cebulą rozłożyć na talerzach, a następnie ostrym nożem kroić schab na plastry. Całość polać powstałym sosem, posypać zieleninką i serwować z ogórkami (u nas z chrupiącymi ogórkami w musztardzie).

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.