smaczny.pl przepisy kulinarne

Schab z sosie z suszonymi śliwkami

Dodane przez w dniu
16 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4 stars based on 2 reviews Dania główne

Proste wykonanie, pracy mało, a pysznego jedzenia duużo ;) Mniam!

Jeśli macie ładny kawałek schabu, a nie chce Wam się go kroić, i "bawić się" w rozbijanie, panierowanie, smaaaażenie, to podsyłam Wam właśnie ten przepis na schab inaczej ;)

Jest on tutaj na szybko obsypany przyprawami, lekko obsmażony i duszony w cebuli, porze i suszonych śliwkach. Sosik dzięki nim staje się ciemniejszy, ale na koniec rozjaśnia go słodka śmietanka - całość fajnie smakuje :) Czytaj więcej

Taki schab w sosie śliwkowym można serwować z ziemniaczkami, ryżem, kaszą, grubym makaronem i dowolną surówką lub sałatką ze słoika - u nas sałatka z grzybków - z tegorocznego zbioru - całość świetnie się razem komponowało i super smakowało!

Z czystym sercem polecam Wam na jesienny obiad i życzę smacznego :)

Schab z sosie z suszonymi śliwkami

Składniki:

80 dag schabu wieprzowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
10 dag cebuli
5 dag pora
5 dag suszonych śliwek
½ litra wody
3 ziarenka ziela angielskiego
1 ½ łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietanki 30%
tymianek
natka zielonej pietruszki (może być suszona)

Sposób wykonania:

Schab opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego i soli. Natrzeć przyprawami mięso i obsmażyć z każdej strony na oleju.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Razem z cebulą przełożyć obok mięsa, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć.

Suszone śliwki pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Całość zalać wodą, zagotować i gotować przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do garnka z mięsem, zagotować i jeszcze chwilkę pogotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, szczyptę tymianku, natki zielonej pietruszki i razem wymieszać.

Schab wyciągnąć z soku, pokroić w plastry i podawać z sosem, ziemniakami i ulubioną sałatką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.